Comuna Casimcea se dezvoltă văzând cu ochii. Aflată la limita de sud a județului Tulcea, lângă granița cu județul Constanța, localitatea a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimele două decenii.
Administrația publică locală s-a preocupat în permanență de aspectul comunei, amenajând o serie de parcuri, locuri de joacă pentru copii, dar și de relaxare pentru locuitorii din Casimcea. În acest moment, satul beneficiază de aproape opt hectare de parcuri și spații verzi, iar lucrurile nu se opresc aici.
”Eu de meserie sunt profesor de educație fizică. Când jucam fotbal, veneam cu genunchii juliți, pentru că jucam prin praf, pe maidan. Când am venit primar, primul gând a fost să pun gazon, spațiu verde, să nu emitem nicio autorizație și să facem parcuri și spații verzi.
Chiar în fața primăriei avem gazon, spațiu verde, peste stradă, la căminul cultural. Și la școală, și la grădiniță. În centrul comunei am cumpărat un teren și am construit un parc pentru copii, care are 8-9 mii de metri pătrați, am mai cumpărat 5000 de metri pătrați și o să îl extindem. Parcul este foarte bine întreținut, gazon tuns, spațiile de joacă sunt folosite. Copiii se simt foarte bine. Din an în an vrem să mărim spațiul verde”, a spus Gheorghe Țilincă, primarul comunei Casimcea.
Imediat după ce a devenit primar, împreună cu colaboratorii din consiliul local, Gheorghe Țilincă a gândit un plan pe termen mediu și lung, menit să contribuie la dezvoltarea comunei,care la vremea respectivă se afla în plin proces de depopulare. Evident, primele proiecte pe care le-a demarat au avut în vedere infrastructura în cele șapte sate componente ale comunei.
“Am mai cumpărat un teren unde vrem să facem parcare. Dar nu va fi una cu beton, va fi una în care veți găsi pe mijloc și pe margini un spațiu verde. Mai exista o livadă de vișini, care are o suprafață de 5.000 de metri pătrați, plănuim să investim și în acel spațiu”, a declarat Gheorghe Țilincă, primarul comunei Casimcea.
Deși nu este o comună de mari dimensiuni, printr-o politică înțeleaptă de atragere a unor investitori, administrația publică locală a reușit să asigure un buget sustenabil. Aproape toată comuna este legată la canalizare, iar recent primăria a înaintat studiul de fezabilitate pentru racordarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale.
“Canalizarea am început-o acum un an jumate, în momentul de față suntem cu execuția la 98 la sută din lucrări. Mai avem doar legarea stației de epurare la curent, iar într- o săptămână sau două îi vom da drumul. În momentul de față, canalizarea ocupă 60 la sută din comună, iar acum prin programul de investiții Anghel Saligny avem extindere canalizare, a fost aprobată lucrarea, sperăm ca până la sfârșitul anului să dăm drumul la lucrare”, a declarat primarul din Casimcea pentru TLnews.
“Stația de epurare se află în fază de montare, în scurt timp se va pune în funcțiune,canalizarea a cuprins aproximativ toată localitatea și urmează să facem probele să o punem în funcțiune. Branșamentele sunt la latitudinea locatarilor”, a spus Valentin Cornilă, responsabilul lucrărilor de canalizare.
Fostă așezare în care creșterea animalelor și agricultura reprezentau principalele ocupații, Casimcea a devenit acum un pol important pentru cei care vor să investească în energia verde. Peisajul dominat de instalațiile eoliene este unul impresionant, aproape unic în țară. Cu o politică avantajoasă pentru cetățeni, noii investitori sunt îndemnați să profite de forța vânturilor de pe dealurile Casimcei, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru comunitate.
Be the first to comment