Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat şantierul podului peste Dunăre. Oficialul a remarcat unele blocaje în condiţiile în care anumite soluţii tehnice din proiect nu mai corespund cu realitatea actuală. Totuși, se aşteaptă să fie respectat termenul de deschidere a circulaţiei, la sfârşitul anului, conform graficului angajat de constructor.
Ministrul Transporturilor a afirmat că podul trebuie neapărat dat în circulaţie la sfârşitul acestui an pe anumite variante. Întrebat despre cuantumul taxei pentru trecerea Podului de la Brăila, Grindeanu a explicat că în primii 5 ani de la deschidere trecerea este gratuită:
“Eu știu că primii 5 ani este gatis. Este conform procedurilor fiind vorba despre o finanțare europeană”, a declarat ministrul.
“Cu toţii vedem că este o lucrare, totuşi, impresionantă. E pentru prima oară cred că în România modernă se construieşte aşa ceva. E una din construcţiile, unul din proiectele importante în Europa, chiar, în acest moment. Nu sunt pesimist din fire. Îmi doresc ca acest grafic să fie şi pus în practică. În urmă cu două săptămâni, cred, eram la Timişoara când apăruse această chestiune legată de 2025. Şi m-a întrebat normal presa şi acolo am şi spus atunci şi nu am de ce să am impresia că vorbim cu oameni cu dublă personalitate. Una e când venim aici şi se dau anumite declaraţii pe care le-aţi văzut cu toţii şi alta e pe hârtii”, a declarat ministrul Transporturilor.
El a precizat că în această săptămână vor fi emise noi certificate negative pentru companiile care au lucrări de infrastructură şi care nu respectă graficul de lucrări.
“Apropo de acest angajament, vreau să vă spun că nu vorbim de o firmă de apartament. Compania aceasta e una din cele mai mari companii care îşi desfăşoară activitatea în România, au multe proiecte în România, în continuare îşi doresc să aibă proiecte în ţara noastră, pe infrastructură, în continuare beneficiază, atâta timp cât se înscriu la ceea ce se angajează, de sprijinul beneficiarilor. Dar atâta timp cât e un contract, acel contract trebuie dus la bun sfârşit. Săptămâna aceasta, pe final, o să emitem un nou rând de certificate negative. Aşa cum ştiţi, e termenul din trei în trei luni. CNAIR are şi alte companii, fără să le nominalizez, dar le ştiţi foarte bine, care, spre deosebire totuşi de compania de aici, chiar nu fac nimic şi unde în perioada următoare, după acest rând de certificate negative, vom lua decizii, fiindcă nu se poate să se mai continue în acest mod”, a explicat Grindeanu.
În loc să ia sfârșit, lucrările la unul dintre cele mai mari poduri din Europa au intrat în faza acuzațiilor reciproce, între asocierea de firme italo-japoneze și beneficiar, care este CNAIR, După discuții cu ministrul Grindeanu, constructorul a revenit la termenul de finalizare pe care îl anunțase în ultimii doi ani.
Sorin Grindeanu a fost întrebat dacă decembrie 2023 este termenul pentru finalizarea întregului proiect.
“Nu. Trebuie să fie dat în circulaţie la sfârşitul acestui an pe anumite variante. Pe celelalte, în mod normal, undeva în vara anului 2023, şi anume varianta spre Jijila şi totodată ştiţi că anul viitor trebuie să fie dat în circulaţie drumul expres Galaţi – Brăila, iar descărcarea de pe acest pod vine în acel drum expres”, a explicat ministrul Transporturilor.
El a mai precizat că au existat discuţii între CNAIR şi reprezentanţii constructorului în legătură cu problemele tehnice apărute. Există deja numeroase procese între Compania Națională de Drumuri și constructor, iar cel din urmă a venit cu bani de acasă pentru a-i plăti pe muncitori.
“Avem o serie de dosare în instanță în momentul de față, în diferite faze. Avem, de asemenea, revendicări, atât noi împotriva asocierii, cât și ei împotriva noastră”, a declarat Cristian Pistol, directroul general CNAIR,
Unul dintre litigii are în vedere chiar rețeta mixturii bituminoase pe care o va folosi constructorul. Pe de altă parte, nici CNAIR nu și-a respectat toate angajamentele. Reprezentații constructorului italian spun că în contract e prevăzut faptul că trebuie eliberat de sarcini tot șantierul cu 36 de luni înainte de începerea lucrărilor.
Autoritățile tulcene așteaptă cu nerăbdare inaugurarea podului și facilitarea legăturii dintre Dobrogea și Moldova.
„În urma discuțiilor purtate azi, înțeleg că în luna decembrie vor trece primele mașini pe acest pod, iar eu îmi exprim speranța că va fi așa. Dacă acum 10 – 15 ani nimeni nu credea în această investiție, iată că ea a căpătat formă finală, iar podul de peste Dunăre va duce la o dezvoltare a zonei, a Dobrogei, pot spune chiar a României, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.
,,Este benefic pentru o mare parte a regiunii. Acest obiectiv, acum 5-6 ani, era doar un vis. Orice cale de acces nu poate să aducă decât dezvoltare și orice cale de acces pe partea rutieră, când nu trebuie să stai la bac aduce și costuri mai mici,, spus, încântat, primarul localității Jurilovca, Eugen Ion.
După vizită, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a participat la semnarea unui protocol de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Primăria Isaccea.
„Astăzi se rezolvă o mare problemă a localității Isaccea, iar domnul primar al orașului Isaccea a tot insistat în ultimul timp în soluționarea acestei probleme. Faptul că sunteți cu toții aici, ne dă speranțe că lucrările se mișcă în direcția bună la Tulcea“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Noul drum este un proiect esențial pentru a reduce timpii de așteptare și pentru creșterea volumului de mărfuri în acest punct vamal.
„Mai mult, o legătură rutieră modernă cu punctul vamal de la Isaccea este absolut necesară, mai ales în actualul context regional. Situată la doar 150 de kilometri de cel mai mare port al României la Marea Neagră (portul Constanța), vama Isaccea este un punct strategic de legătură pentru transferul de mărfuri între România și Ucraina”, a subliniat Grindeanu.
De la începutul războiului din Ucraina, peste 210.000 de persoane cu circa 50.000 de mijloace de transport au intrat în Uniunea Europeană prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea, potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă.
Be the first to comment