Asigurarea unui climat educațional modern, atractiv pentru copii și stimulativ pentru cadrele didactice, reprezintă una dintre condițiile de bază pentru un proces de învățământ eficient. La Jurilovca, autoritățile publice locale au înțeles foarte bine acest lucru, iar cei aproximativ 400 de copii ai comunității ce trăiește la marginea Rezervației Biosferei Delta Dunării, beneficiază de cele mai bune condiții de învățământ în grădinițele și școlile din Jurilovca, Vişina şi Sălcioara, cele trei sate componente ale comunei tulcene. Toate au fost reabilitate în ultimii ani și dotate cu mobilier modern și aparatură de ultimă generație.
Unul dintre cele cinci obiective de învățământ din comună, Grădinița din Jurilovca, își desfășoară activitatea într-o clădire ce datează de mai bine de o sută de ani (mai exact, din 1907!), dar care, în 2020, a fost subiectul unui amplu proiect de reabilitare, modernizare și dotare, desfășurat cu finanțare prin PNDL, în valoare de aproximativ un milion de lei. Iar în prezent, clădirea care găzduiește procesul educațional pentru 67 de micuți, împărțiți în trei grupe de vârstă, arată impecabil!
“Proiectul a constat în reabilitarea, modernizarea și dotarea întregii clădiri. Putem spune că din vechea clădire n-au rămas decât pereții, în rest totul a fost făcut de la zero. Bineînțeles, nu în ultimul rând, era important să reabilităm clădirea, dar să avem și copiii care să ocupe și beneficieze de aceste spații. Pe noi, ca autoritate locală, ne bucură să vedem că și în școlile și grădinițele de la sat mai avem copii care își pot desfășura activitatea în condiții normale”, a declarat pentru TLnews, primarul Eugen Ion, cel care se află la conducerea comunei din anul 2012.
De altfel, primarul, împreună cu consilierii locali, a înțeles că trebuie să prioritizeze asigurarea unui cadru educațional modern, printr-o colaborare directă și eficientă cu cadrele didactice, în beneficiul copiilor din comunitate. Un aspect important pentru viziunea de ansamblu a administrației publice locale, care are în vedere asigurarea de condiții cât mai bune de trai pentru locuitorii comunei, astfel încât aceștia să nu mai fie tentați să migreze către alte locuri, în căutarea unei vieți mai bune.
“Obiectivul nostru ca autoritate locală, al meu ca primar, este de a crea condiții optime astfel încât să menținem populația în localitate. Din păcate, noi nu putem veni cu un impact direct în ceea ce înseamnă crearea de noi locuri de muncă, dar prin tot ceea ce facem noi ca autoritate publică locală trebuie să gândim și să creăm mecanisme prin care și partea privată să-și poată desfășura activitatea, în același timp părintele să aibă de muncă în localitate, să poată duce copilul la o școală sau o grădiniță în condiții normale”, argumentează primarul Eugen Ion.
Decizia de a reabilita și moderniza o clădire ce există din 1907, în detrimentul construirii uneia noi, are o explicație foarte simplă, iar primarul din Jurilovca ne oferă explicațiile necesare.
“Aceste tipuri de finanțări nu au fost pentru construcții noi, ci doar pentru reabilitare și modernizare. Totuși, acești pereți au avut o expertiză în spate, care a spus că pereții sunt solizi, infrastructura este rezolvată și de aici încolo trebuie plecat cu restul. Discutăm de la fundații, consolidări, schimbare acoperiș, schimbare mobilier, schimbare uși, dotări toalete și până la ultimele detalii, unde noi venim și spunem că am asigurat și cadrelor didactice tot ceea ce a fost necesar, băncuțe, material didactic, laptop-urile necesare într-o clasă, astfel încât profesorii să-și poată desfășura activitatea în condiții normale”, spune primarul.
Iar spusele sale sunt confirmate de realitatea de la fața locului, unde am cunoscut copii frumoși, curioși, veseli și participativi la activitățile propuse de doamnele educatoare, totul într-un cadru modern, spațios și dotat cu toate cele necesare.
“În grădinița aceasta avem trei grupe, mai avem o grupă la Sălcioara și o grupă la Vișina, unde avem grădinițe reabilitate și dotate precum cea din Jurilovca. Reabilitarea grădiniței este foarte importantă. În prezent, de acest lucru beneficiază un număr de 67 de copii, foarte veseli și foarte frumoși de care noi ne bucurăm să-i avem în această grădiniță frumoasă, dotată. Fiecare educatoare a avut libertatea să-și pună în valoare creativitatea pentru a dota sala de clasă cu mobilierul pe care și-i l-a dorit”, a dezvăluit directorul Școlii Gimnaziale din Jurilovca, Sofica Belu.
Calitatea ridicată a actului educațional nu a rămas fără ecou în rândul comunității, familiile tinere, cu copii, alegând cu încredere să-și trimită micuții să învețe la unitățile de învățământ din comună. Mai mult, la Jurilovca vin să învețe și copii din unele sate învecinate.
“Avem suficienți copii pentru a ne putea defășura activitatea din punct de vedere didactic, cu un minim necesar de copii pentru a putea ține clasele în conformitate cu cererile regulamentelor Ministerului Educației. Chiar dacă vorbim despre comune mai mici, autoritățile locale trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru a menține tinerii și, odată cu ei, și copiii.
Trebuie să găsim soluții să putem ridica standardele de viață pe toate segmentele, iar aici nu vorbim doar despre educație, care este la fel de importantă ca și sănătatea sau ca și celelalte investiții de care trebuie să beneficieze fiecare locuitor, plecând de la infrastructură, apă, canalizare, drumuri, cămine culturale, toate fac parte din viața noastră”, a explicat primarul Eugen Ion.
Primarul tulcean consideră că autoritatea publică locală trebuie să ofere tot sprijinul moral și financiar pe care îl poate da pentru a ajuta cadrele didactice în desfășurarea procesului de învățământ. De asemenea, Eugen Ion explică și motivele care au stat în spatele deciziei de a lua toate măsurile necesare pentru a face ca… tradiționalul “fond al clasei” să devină amintire.
„Pot spune că, din 2012, de când sunt primar, am ținut și cred că am reușit să terminăm cu acel fond al clasei. Am venit cu o deschidere foarte clară către directorul școlii și am comunicat că orice are nevoie să vină și să se adreseze către autoritatea locală, iar noi să încercăm să rezolvăm problema.
Cetățenii plătesc niște taxe, impozite, dar între timp mai devenim și acționari la școală, pentru că trebuie să punem bani să schimbăm o ușă. Este inacceptabil! Iar cei care au avut copiii aici, la școală, cei care îi au, pot vedea că aceasta este realitatea, la Jurilovca, și pot face diferența între ce a fost și ceea ce este”, spune primarul.
Eugen Ion nu consideră că a făcut lucruri extraordinare, ci că doar a pus lucrurile pe direcția firească, într-un parteneriat administrație publică locală – școală – părinți, care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor comunei, o investiție ce nu poate fi decât benefică pentru viitorul comunității.
“Eu cred și sfătuiesc pe fiecare locuitor din fiecare comună să-și facă un bilanț, așa cum facem la cei patru ani de mandat ai unui primar. Se întâmplă lucruri mai mult bune decât rele? Atunci mergem mai departe. Dacă nu, trebuie să avem curajul să facem schimbarea. Anumite situații apar dintr-o consecvență și din frica a ceea ce se poate întâmpla pe viitor. Trebuie să ne asumăm. Votanții, odată la patru ani, trebuie să-și asume o schimbare, dacă este necesară și se impune, sau să-și asume continuitatea, dacă va considera că primarul respectiv îi reprezintă și face ceea ce spune”, concluzionează primarul din Jurilovca.
Be the first to comment