Unul dintre cele mai spectaculoase standuri prezente la ediția de primăvară 2024 a Târgului de Turism al României a fost, cu siguranță, cel al Consiliului Județean Tulcea. Recitalurile antrenante de cântece și dansuri lipovenești, completate de costumele care portă în țesătura lor sute de ani de tradiții, au atras atenția tuturor vizitatorilor.
„Suntem din nou prezenți la Târgul de Turism al României, este o tradiție pentru Consiliul Județean Tulcea să participe în fiecare an și dacă observați și celelalte consilii județene care au standuri în proximitatea noastră, standul Consiliului Județean Tulcea este unul dintre cele mai frumoase și cele mai ofertante pentru turiștii nu doar români, ci și străini.
Într-adevăr vom avea foarte multe surprize, vă lăsăm să le vedeți, nu vi le spunem dinainte, nu le dezvăluim. Vă spun că pentru această ediție a Târgului de Turism ne-am pregătit foarte bine, vă dezvălui doar că avem 19 momente artistice, iar în spatele meu se află corurile din Jurilovca și Sarichioi care au început deja, și-au încălzit vocea și urmează și alte ansambluri din județul Tulcea”, a anunțat administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani.
Iar tulcenii n-au făcut rabat de la calitate și autenticitate nici de această dată. Standul județului din nordul Dobrogei a fost animat permanent de vibrația dansurilor tradiționale ale minorităților, a cântecelor lipovenești, a culorilor vii și pastelate ale superbelor costume de inspirație slavă. În paralel cu spectacolul efervescent oferit de ansamblurile comunelor cu tradiții bine păstrate din județul Tulcea, orice vizitator s-a putut delecta și cu preparate tradiționale deltaice sau lipovenești, gătite de casă, asortate cu vinuri alese cu mare măiestrie de un somelier.
Pentru a savura cu toate simțurile experiențele unice pe care județul Tulcea, Delta Dunării, Munții Măcinului le oferă, la standul CJ Tulcea s-a reunit și o serie atent aleasă de operatori turistici, cei mai experimentați și cei mai apreciați de către oaspeții care le-au trecut o dată pragul, iar de atunci revin mereu.
„Ne-am gândit la tot ceea ce implică industria de turism din Tulcea. Avem invitați din industria hotelieră, transportatori de bărci, producători din industria vinului, din celebra industrie a alimentației cu specific deltaic, cu salata lor de icre și cu scrumbia afumată, deja arhicunoscute publicului”, a mai precizat Mergeani.
Sulina, de exemplu, a fost reprezentată de Pensiunea „Perla”, una dintre locațiile unde turiștii pot simți, din plin accentele deosebite ale vieții în Delta Dunării.
„Sulina este cea mai frumoasă, pentru că noi îmbinăm și Delta Dunării și Marea Neagră, multe etnii, gastronomie, avem un pachet foarte, foarte frumos. Pe oaspeți îi așteptăm ca de obicei – și vă pot spune că nu îi sperie războiul (n.red – de pe partea ucraineană a Dunării) – îi așteptăm de Paște, cu mese tradiționale, cu plimbări în Deltă, cu transfer inclus în pachet, cu demipensiune și cazare, bineînțeles”, a declarat Corina Davidov, reprezentantul pensiunii „Perla” din Sulina.
Aceasta a mai adăugat că, la Târgul de Turism, cei interesați de vacanțe acolo unde Dunărea se întrepătrunde cu marea, sub sărutul aprins al soarelui, care prima dată răsare la Sulina, pot avea parte de reduceri de un sfert sau chiar mai mult din costul pachetului achiziționat, atât pentru minivacanța de Paște, pentru Rusalii și nu numai.
Una dintre cele mai căutate experiențe este excursia cu barca spre gura de vărsare a Dunării în Mare. De la Sulina, oaspeții pot vizita vestitele păduri Caraorman și Letea, dar și localitatea de unde a pornit pentru prima dată pe canalele Deltei caiacul regretatului Ivan Patzaichin. Pentru a onora tezaurul sportiv lăsat moștenire de acesta românilor și oamenilor din Deltă în special, la Târgul de Turism al României a fost prezentă și fiica lui Ivan Patzaichin, actuala președintă a asociației care poartă numele celui mai mare canoist român și care a vorbit despre nou inauguratul traseu „Delta lui Ivan”.
„Delta lui Ivan este un traseu care s-a născut în urma a vreo 10 ani de muncă asiduă. Studiind toate posibilitățile din Deltă, este adevărat că acest traseu este primul inaugurat și face legătura între Tulcea și Mila 23 și este dedicat ambarcațiunilor cu vâsle. Este, din punctul nostru de vedere, modul cel mai plăcut de a vedea Delta, de a te bucura cu adevărat de frumusețea ei, de păsări, mai ales că traseul ocolește canalul Sulina, este, așa cum se spune prin Deltă, este prin baltă și cred că turiștii ar putea să vadă, cu adevărat, în acest fel Delta, nu într-o barcă de viteză, făcând un traseu prestabilit într-o singură zi”, este de părere Ivona Patzaichin.
Prezent și el la standul județului Tulcea, la deschiderea din acest an a Târgului de Turism al României, ediția de primăvară, secretarul de stat din Ministerul Turismului, Lucian Rus, le-a reamintit celor prezenți, într-o alocuțiune, cât de norocoasă este România să fi fost binecuvântată cu un tărâm atât de bogat și de complex ca cel pe care se întinde județul Tulcea.
„Mulțumesc pentru toate eforturile pe care dumneavoastră le faceți, domnilor primari, Consiliul Județean, în parteneriat cu tot ce înseamnă antreprenorii de turism din județul dumneavoastră pentru a promova frumusețile țării noastre, obiceiurile, tradițiile și gastronomia noastră cu totul și cu totul deosebită din zona Dunării. Este ceva excepțional și ne mândrim cu tot ceea ce faceți. Județul Tulcea este un județ cu un potențial fantastic, cu o deschidere extraordinară și sper că și noi, cei de la Misterul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să putem fi un partener de încredere, deschis, astfel încât să putem promova cât mai bine județul. Județul Tulcea este un etalon pentru noi”, a punctat Lucian Rus.
O altă destinație, pe val, din județul Tulcea este cu siguranță Jurilovca. Un loc de poveste, unde accentele moderne ale civilizației vin doar să complimenteze ceea ce pescarii din satele care compun comuna au creat și au păstrat de secole, tradițiile, peisajele antropice și experiențele cărora oamenii autentici le dau greutate.
„Cei care ne vizitează comunitatea știu deja că noi, de la an la an, încercăm să menținem în primul rând ceea ce avem, iar pentru că anul trecut am reușit să inaugurăm cel de-al doilea port din Jurilovca și pentru că a fost la jumătatea verii, noi sperăm ca cei care nu au apucat anul trecut să vină să viziteze inclusiv acest port, pe care noi îl considerăm o perlă la localității noastre, să vină să îl viziteze și, de ce nu, să facă plimbări cu ambarcațiunile noi care fi puse la dispoziție pentru excursii”, a transmis și primarul din Jurilovca, Eugen Ion.
Iar Jurilovca și-a obișnuit vizitatorii cu o sumedenie de evenimente atât tradiționale, cât și mai moderne, pentru care cadrul rustic al unui sat de la Dunăre este cu atât mai inedit și mai interesant. Astfel, nu doar Festivalul Borșului Lipovenesc atrage mii de vizitatori, an de an, la Jurilovca, în județul Tulcea, ci și expozițiile de mașini de epocă și de tunning auto, pentru care s-a dat startul în 2023. Iar pentru anul în curs, primarul Eugen Ion promite multe surprize celor care vor alege un sejur la Jurilovca sau în împrejurimi.
Cei care au trecut pe la standul Consiliului Județean Tulcea în cele patru zile de Târg de Turism de la Romexpo au avut și privilegiul de a degusta o mulțime de preparate specifice, de la icre, pește afumat, chifteluțe din pește, la plăcinte cu specific aparte. De asemenea, vinurile obținute din strugurii cultivați pe podgoriile din nordul Dobrogei se disting prin robustețea și prin vigoarea împrumutate de la mâinile care au îngrijit vița de vie și care i-au cules cu atenție și minuțiozitate.
Be the first to comment