Consiliul Local Tulcea s-a reunit, vineri, în noua formulă rezultată ca urmare a alegerilor locale din 27 septembrie, în două ședințe extraordinare succesive, convocate de către noul primar al municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.
Prima ședință a fost dedicată depunerii jurământului de către cei trei consilieri locali supleanți ale căror mandate au fost validate în urma renunțării, din diverse motive, la mandatul obținut prin vot de către alți trei consilieri. Cei trei sunt Constantin Ciureanu (PNL), Ana Elena Mergeani (PNL) și Laurențiu Mocanu (PRO România). A urmat validarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Tulcea, rezultate în urma discuțiilor avute în prealabil de către reprezentanții partidelor.
După o scurtă pauză, în care membrii comisiilor de specialitate au discutat pe marginea proiectelor propuse pe ordinea de zi, a urmat cea de-a doua ședință extraordinară a Consiliului Local Tulcea, care a debutat cu alegerea celor doi viceprimari, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ. Aceștia sunt George Șinghi (PNL, viceprimar 1) și Dragoș Simion (PER).
“Vă asigur că, împreună cu colegii mei, ne vom da toată silința pentru a face lucruri foarte frumoase aici, în primărie. Suntem o echipă foarte închegată și foarte determinate și sunt sigur că împreună vom face performanță la primăria Tulcea”, a spus viceprimarul George Șinghi.
“Le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată, iar începând de astăzi suntem pe calea corectă, cea dreaptă, suntem împreună o echipă compactă, orientate către performanță, aspect pe care cu toții ni-l dorim. Suntem dispuși să facem toate eforturile necesare pentru ca Tulcea să evolueze și Tulcea să redevină acel oraș de care să fim mândri”, a declarat, la rândul său, viceprimarul Dragoș Simion.
Au urmat discuțiile pe marginea proiectului de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Tulcea pe anul 2020. Consilierul PSD Dorin Țiu și-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că un amendament propus, care avea în vedere alocarea de fonduri pentru trei baze sportive, nu a fost aprobat de comisia de specialitate.
“Am propus un amendament cu privire la tăierea sumei de 50.000 de lei din totalul alocat pentru achiziționarea de ghirlande pentru perioada sărbătorilor de iarnă, sumă ce ar fi fost redirecționată către cele două stadioane, câte 10.000 lei, respectiv către bazinul de înot, 30.000 lei. Este nevoie de aceste sume pentru lucrări de întreținere, însă amendamentul a fost respins”, a explicat Dorin Țiu.
Primarul Ștefan Ilie a replicat, spunând că va oferi tot sprijinul în acest demers de susținere a bazelor sportive, dar că așteaptă anumite rapoarte cu privire la necesitățile pentru întreținerea stadioanelor.
“Susțin promovarea activităților sportive, iar pentru stadioane aveți tot sprijinul meu, voi veni cu un raport despre proiectele de investiții. Din păcate, în acest moment, aproape toate proiectele de investiții sunt blocate, din diverse motive. În privința bazinului de înot, stăm la mâna noilor restricții anunțate de Guvern. Săptămâna aceasta am adoptat o hotărâte pentru redeschiderea bazinului de înot, iar dacă nu vor fi impuse restricții, bazinul se va deschide începând de luni, pentru activitatea sportivilor de performanță”, a explicat edilul.
Proiectul de hotărâre a fost supus la vot, fiind aprobat cu votul tuturor consilierilor. Fără alte discuții, a fost aprobat și următorul proiect aflat pe ordinea de zi, cel cu privire la modificarea și completarea organigramei și statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Tulcea şi ale structurilor fără personalitate juridică subordonate Consiliului Local al Municipiului Tulcea.
Ultimul proiect de hotărâre, aprobat cu majoritate de către consilierii locali, a fost cel privind asumarea protocolului de predare-primire a Grădinii de Vară Dacia din Tulcea, clădire aflată în patrimoniul Primăriei încă din anul 2008, dar a cărei preluare nu s-a făcut din cauza unor chichițe invocate de fostul administrator, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF), care se temea că va fi schimbată destinația imobilului.
“Obiectivul se află în patrimoniul Municipiului Tulcea încă din anul 2008, dar, în 12 ani, nu s-a făcut protocolul de predare-primire. RADEF a tot amânat, dar nici primăria nu a insistat și s-a ajuns la situația pe care o cunoaștem cu toții”, a spus primarul Ștefan Ilie. Acesta a subliniat faptul că odată cu reabilitarea acestui obiectiv, orașul va fi mai bogat, iar tulcenii au fost asigurați că gradina de vară Dacia își va păstra destinația de spațiu cultural.
La finalul ședinței de consiliu local, primarul Ștefan Ilie a invitat reprezentanții media la o scurtă conferință de presă, pentru a-i prezenta pe cei doi viceprimari, dar și pe noul city manager, Nicolae Bibu, precum și pe noul consilier cu competențe delegate de administrare a patrimoniului, Bogdan Vasilescu.
“Avem foarte multe informații pe care trebuie să le asimilăm și să le înțelegem, deasemenea pe care trebuie să le punem la punct. Sunt convins că în perioada următoare vom începe să cunoaștem mult mai bine problemele municipiului, intenția noastră este clară, atât timp cât bugetul local este copleșit de subvenții, atât timp cât fondurile europene nu au fost generoase pentru municipiul Tulcea, în sensul că municipiul nu le-a atras până acum, cât timp structurile pe care municipiul le gestionează, de la servicii publice și până la alte atribuții de specialitate, cum ar fi urbanismul, întâmpină foarte mari probleme, am deschis drumul comunicării și sunt convins că împreună cu colegii mei și cu cei care vor mai veni, în perioada imediat următoare, vom începe să ne reorganizăm mult mai eficient”, a expus, în câteva cuvinte, situația găsită la primărie, edilul Ștefan Ilie.
Acesta a spus că se află în desfășurare un audit, scopul acestuia fiind de a găsi cele mai bune metode pentru a eficientiza aparatul administrativ, astfel încât bugetul primăriei să fie unul echilibrat, iar banul public să fie respectat și folosit eficient.
“Avem un total de 1497 de angajați care sunt plătiți din bugetul local. Cred că putem ajunge la jumătate. Nu spun că vom începe să dăm oamenii afară, dar vrem să-i avem lângă noi pe cei harnici, pe cei eficienți, conform criteriilor de performanță. Nu este normal să existe direcții în care sunt mai mulți oameni în birouri decât la intervenții. Vom discuta cu toată lumea”, a punctat primarul.
Be the first to comment