FOTO VIDEO Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca pune sufletul Deltei la răscrucea tradițiilor, gusturilor autentice și a muzicii care întețește flacăra inimilor cu Gipsy Kings și Damian & Brothers

Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca. FOTO Adrian Boioglu

Festivalul Borșului Lipovenesc a revenit și anul acesta în Portul Nou de la Jurilovca, de unde aburul ceaunelor și al grătarelor cu pește s-a ridicat ca un semnal că tradiția pescărească este în siguranță și merge mai departe. Potrivit autorităților locale, Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca a devenit un fenomen care atrage, an de an, în doar două zile, peste 150.000 de participanți din întreaga țară, oameni care vor să guste din borșul gospodinelor lipovence, să se înfrupte din frăgezimea peștelui proapăt fript la grătar și să savureze încărcătura culturală unică de pe malul Goloviței.

Această amploare, deși de bun augur pentru promovarea Biosferei Deltei Dunării și pentru turismul local, a devenit o povară pe bugetul administrației publice locale, care a rămas fără finanțare din fonduri europene pentru organizarea festivalului. Ca atare, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a acceptat mâna de ajutor întinsă de Consiliul Județean Tulcea pentru perpetuarea unei tradiții care face parte din patrimoniul cultural național.

„De data aceasta Consiliul Județean a considerat că trebuie să se implice, pentru că Festivalul Borșului Lipovenesc a devenit un festival emblematic pentru județul Tulcea, pentru întreaga Românie și, sperăm noi, să devină unul de talie internațională. Este un festival care păstrează și arată tradițiile noastre de aici, de la Tulcea, prin tot ceea ce se desfășoară în jurul acestui spectacol.

Este o muncă de 13 ani, pentru că atât s-a scurs de la primul eveniment, un eveniment care se datorează în primul rând primarului de la Jurilovca, primar care a fost și este sufletul acestui eveniment. Iar noi, Consiliul Județean, ne-am alăturat pentru că trebuie să ducem mai departe acest festival, alături de festivalul de la Enisala, cele două mari festivaluri ale județului Tulcea, cu care noi ne mândrim.

Trebuie să continuăm, trebuie să ducem mai departe promovarea județului, pentru că este foarte important, promovarea pentru turismul deltaic, tulcean, dobrogean, pentru că Dobrogea este un ținut aparte, un ținut care are caracteristicile lui și care are tot ceea ce nu regăsim în orice parte a României. Discutăm despre Deltă, despre munți, despre istorie, despre tradiții și de multiculturalitate. Este un festival care merită susținut și noi facem acest lucru”, a declarat, pentru TLnews, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Primarul Eugen Ion și-a exprimat, de asemenea, satisfacția de a putea oferi comunității sale încă o dată șansa să se exprime. Doar sâmbătă, prima zi a festivalului, autoritățile locale au estimat că circa 90.000 de persoane au sosit la Jurilovca pentru bunătățile tradiționale consacrate, dar și pentru cireașa de pe tort: concertul legendarei trupe Gipsy Kings.

„Ca de fiecare dată, încercăm să satisfacem așteptările participanților, încercăm să perfecționăm ceea ce ar putea apărea ca disconfort. Iar prezența (n.red – publicului) pe care o avem astăzi la Jurilovca ne transmite nouă, ca organizatori, că acest eveniment trebuie să continue. (…) O noutate anul acesta o reprezintă faptul că aproape fiecare comerciant local și-a asumat să producă borșul de pește după rețeta proprie învățată de la bunici, de la părinți. Pentru noi, administrația locală, este o provocare în plus, fiindcă este primul an în care noi nu mai facem acest borș de pește al Primăriei, ci l-am lăsat comercianților”, a mărturisit primarul Eugen Ion.

Trezite dinainte de la răsăritul soarelui, gospodinele lipovence din Jurilovca au început dis-de-dimineață să pregătească bunătățile de pus în ceaun ori pe grătarul încins. Au curățat și au spălat peștele, au tocat legumele, pe care treptat le-au adăugat în cazan, au potrivit focul, așa cum au văzut la mamele și bunicile lor. Alături le-au stat fiicele, nurorile și nepoatele, atente să culeagă din zbor adevăratul secret al gustului borșului de pește autentic. Pentru că Festivalul Borșului Lipovenesc este, într-adevăr, un spectacol destinat turiștilor, dar este deopotrivă și reconstituirea ritualului unei tradiții care conține esența sufletului unei comunități.

Pe lângă tradiționalul borș de pește, la mare căutare a fost și carasul prăjit sau fript pe tablă, despre care tulcenii spun că este cel mai gustos pește, chiar dacă este și cel mai ieftin și mai răspândit. Bărbații sunt cei care, după ce au scos peștele din cârligul undiței sau din plasa chipcelului, știu cum să pregătească jăraticul care să pună în valoarea savoarea dulceagă a peștelui care a ține în viață și compactă o comunitate ca nicăieri altundeva în România.

Specificul aparte al comunei Jurilovca și istoricul evenimentului dedicat tradițiilor au făcut diferența în a-i convinge pe muzicanții de legendă din trupa Gipsy Kings să vină să cânte pe scena Festivalului Borșului Lipovenesc. Moștenitori ai unei geneaologii de nomazi, cu romantismul imprimat în ADN și cu foc curgându-le prin vene, Tonino Baliardo, unul dintre fondatorii grupului și noua generație de Gipsy Kings au făcut zecile de mii de spectatori de la Jurilovca să își retrăiască cei mai frumoși ai tinereții.

Atmosfera serii de poveste a fost deschisă de trupa Direcția 5, care a urcat pe scena de la Jurilovca având-o alături de Alina Crișan. Publicul a cântat alături de Cristi Enache versurile unor melodii care au trecut testul generațiilor și care ung sufletele îndrăgostite și vindecă inimile frânte.

La finalul reprezentației, solistul trupei a mărturisit pentru TLnews că legătura formației Direcția 5 cu fanii de la Tulcea a fost și rămâne una specială, iar revenirile lor în acest colț al țării este întotdeauna o bucurie. Cristi Enache a mai recunoscut că este un iubitor al măncărurilor din pește, iar prezența lor la Festivalul Borșului Lipovenesc nici că putea fi mai nimerită.

Energia vibrantă a chitarelor acustice, a percuția și armoniile vocale puternice au stârnit ovații puternice și aplauze furtunoase ale publicului la urcarea pe scenă a celor de la Gipsy Kings, avându-l în mijlocul lor pe Tonino Baliardo.

Influențele de flamenco și rumba catalană care complimentează ritmurile arzătoare ale muzicii tradiționale gitana culese din sudul Franței și de pe riviera spaniolă au pus imediat în mișcare trupurile. Îmbrățișări tandere ale partenerilor trecuți de prima tinerețe s-au transformat rapid în pași de dans pe piese arhicunoscute ca „Djobi, djoba”, „Amor mio”, „Escucha me” sau „Bamboleo”. Și, la fel ca pe vremea părinților lor, dansul pasional al cuplurilor tinere s-a încheiat cu sărutul care va pecetlui o amintire intimă și prețioasă.

Focul grătarelor și al pirostriilor continuă să ardă și duminică, în Portul Nou de la Jurilovca, până când toți vizitatorii își vor fi satisfăcut pofta de produse tradiționale deltaice meșteșugite de mâinile pescarilor lipoveni și ale soțiilor acestora.

De pe scena care desparte pontoanele le vor ține companie acustică trupa Proconsul, Irina Rimes și un alt artist înflăcărat care a cucerit meridianele cu ritmuri pasionale insipirate din dinamismul magic al șetrei, Damian Drăghici și trupa sa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*