Decizie cel puțin… stranie a consilierilor locali, în ședința Consiliului Local Tulcea. Aceștia au votat pentru renunțarea de către Municipiul Tulcea la calitatea de membru asociat în cadrul Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), un proiect inițiat de către viceprimarul Dragoș Simion. În ciuda argumentelor, absolut logice și justificate, aduse de reprezentanții asociației, dar și de către câțiva consilieri locali, care au sesizat că proiectul de hotărâre este incomplet și nu cuprinde detalii importante, mașina de vot liberală a funcționat fără greș!
De altfel, după mai bine de 30 de minute de dezbateri aprinse, în care argumentele invocate pentru retragerea din asociație au fost demontate, disputa a fost tranșată de o manieră ce ne-a amintit… de ultimul congres al Partidului Comunist Român, chiar de către liderul grupului de consilieri PNL, Claudia Alina Frandeș, cea care a prezidat ședința, în absența primarului Ștefan Ilie. Astfel, Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată cu 11 voturi pentru, opt împotrivă și două abțineri.
Decizia de a retrage Municipiul Tulcea din AMDTDD este surprinzătoare, având în vedere beneficiile de imagine pe care Municipiul Tulcea le-a avut și le poate avea și în viitor în urma apartenenței la AMDTDD. În cei trei ani de la înființare, asociația a reușit să promoveze județul Tulcea, Delta Dunării și, implicit, Municipiul Tulcea (principala poartă de acces în Delta Dunării), ca destinație turistică, atât pe plan național, cât și internațional.
De altfel, întreaga argumentație cuprinsă în raportul de specialitate înaintat de Biroul de Sport, Cultură și Relații externe din cadrul Primăriei a fost demontată rapid de către reprezentanta asociației, Corina Davidov, care a subliniat că s-a plecat de la o premisă total greșită, care pune promovarea municipiului Tulcea în opoziție cu promovarea Deltei Dunării.
“Cam câți turiști ar veni doar pentru Tulcea, dacă nu ar exista Delta Dunării? Până una-alta, să despart orașul Tulcea de Delta Dunării este o gafă! Nici măcar geografic nu putem face asta. Orașul Tulcea este poarta de intrare în Delta Dunării. Cam câți turiști ar veni în orașul acesta? Ca să vadă… ce? Până se va umple Tulcea de turiștii veniți să vadă atracțiile orașului sau evenimente făcute în oraș, suntem doar un oraș de tranzit. Și în momentul în care, pe faleza Tulcea, toate restaurantele sunt pline cu turiștii care pleacă sau vin în și din Delta Dunării, înseamnă că da, și acolo este munca noastră”, a explicat Corina Davidov.
Aceasta a răspuns și constatării făcute de consilierul Ștefan Caraman, care cuantifica efectul acțiunilor de promovare a municipiului prin numărul de… “like”-uri de la postările asociației, pe rețelele sociale!
“Nu pagina de Facebook a asociației face promovare. Noi avem parteneri profesioniști pentru promovare. Noi colaborăm cu 35-40 de redacții de presă naționale și locale. Nu există săptămână fără ca Delta Dunării să apară în media scrise sau TV. Pagina de Facebook a asociației arată activitatea asociației. Noi nu trebuie să avem o sută de mii de like-uri, pentru că un reportaj la o televiziune națională, la ora 19.00, are milioane de like-uri. Iar când se vorbește despre Delta Dunării, se vorbește și despre orașul Tulcea”, a punctat Corina Davidov.
În lipsă de alte argumente viabile, susținătorii proiectului au încercat să justifice din punct de vedere financiar decizia de retragere, ajungând la concluzia că principala problemă este cea a… cotizației lunare de membru al asociației, care se ridică la “astronomica” sumă de 2000 lei!
Un “argument forte” demontat încă din startul discuțiilor, când Andaluzia Luca, consilier local și reprezentant al Consiliului Local Tulcea în consiliul de conducere al AMDTDD, a menționat că a primit propunerea ca Primăria Municipiului Tulcea să rămână în continuare membru al asociației, cu scutirea de la plata cotizației pe durata următorului an. O perioadă în care reprezentanții primăriei să vină cu propuneri concrete, care să ducă la o și mai bună promovare a imaginii orașului reședință de județ.
Evident, având lecția bine învățată, dar și avertismentul din final de ședință, nu foarte subtil, al liderului de grup, care s-a antepronunțat asupra modului în care vor vota consilierii locali PNL, propunerea de proiect a fost adoptată în forma dorită de inițiator.
În acest mod, Primăria Municipiului Tulcea iese pe ușa din dos dintr-o asociere în urma căreia a avut numai de câștigat în ultimii trei ani. Astfel, orașul va economisi colosala sumă de… 48.000 de lei (mai exact 24.000 lei, în condițiile în care ar fi acceptat propunerea de a nu plăti cotizația pe durata unui an). O economie importantă pentru bugetul local, dacă luăm în considerare vorbele spuse de susținătorii ieșirii din asocierea cu AMDTDD.
În schimb, aceiași consilieri locali nu au avut nicio problemă în a oferi, prin atribuire directă, două contracte pentru promovarea imaginii municipiului și de… preaslăvire a activității primăriei tulcene (vezi articolele de pe TLnews, de luni – 25 ianuarie, respectiv marți – 26 ianuarie 2020), contracte ce vor scoate din bugetul local suma totală de 12.300 lei, în fiecare lună, timp de un an! Cum ar spune marele Caragiale, “Curat-murdar, Coane Ili…, pardon, Coane Iancule!”…
În acest sens, precizăm că Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării reprezintă platforma de parteneriat public-privat la nivelul județului Tulcea, fiind construită pe structura OMD, forma agreată de Uniunea Europeană pentru promovarea unei destinații turistice, cu aderarea voluntară a agenților economici, alături de primării și Consiliul Județean.
Ideea de OMD este valabilă și necesară nu numai în Tulcea, dar și peste tot în lume. Acest tip de parteneriat public-privat este cea mai bună formă a unui model de dezvoltare și promovare turistică. Conceptul de OMD are la bază dialogul, comunicarea și cooperarea. Primăria Tulcea este membru al Consiliului Director încă de la început și nu a transmis nici nemulțumiri, dar nici propuneri concrete de îmbunătățire a activității.
Be the first to comment