În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe îl are invitat pe Dr. Valentin Leica, medic specialist medicină internă și cardiologie, care a revenit în țară și s-a alăturat echipei Ovidius Clinical Hospital după ce a activat timp de 12 ani la mai multe unități medicale de prestigiu din Germania.
„Am fost plăcut impresionat să constat că medicina, sistemul medical din România, și în special din Constanța, a evoluat și este în continuă dezvoltare, acesta fiind unul dintre multele motive care au stat la baza deciziei de a reveni în țară. Sun bucuros să pot aduce experiența pe care am acumulat-o în Germania și să o pot practica în Constanța, la mine acasă. Repet, într-un sistem care m-a impresionat plăcut”, mărturisește Dr. Valentin Leica.
Medicul constănțean recunoaște că plecarea în străinătate a fost, de la început, plănuită pentru a reveni în țară.
„Din momentul în care am plecat, știam că mă voi duce să capăt experiență, să-mi însușesc specializarea necesară, pentru ca, la un moment dat, să mă pot întoarce pentru a practica aici, acasă, cardiologia”, spune Dr. Valentin Leica.
Specializat în cardiologie intervențională, medicul constănțean prezintă avantajele de necontestat pentru pacientul care beneficiază de noile metode de diagnostic și tratament în protecția inimii și a vaselor de sânge.
„Cardiologia intervențională se dezvoltă extrem de rapid. Este un lucru deosebit de important ca un laborator de coronaroangiografie să fie accesibil constănțenilor și nu numai. Timpul înseamnă viață și cu cât un pacient cu o boală coronariană sau cu infarct miocardic acut ajunge mai târziu într-un astfel de laborator, cu atât șansele pacientului de a supraviețui sunt mai scăzute. Nu orice pacient care are nevoie de o astfel de intervenție își permite sau poate pleca într-un alt oraș pentru a efectua o astfel de intervenție. Cu cât este mai aproape de pacient acest laborator, cu atâtta poate pacientul să profite de pe urma acestei noi tehnologii, pentru noi”, explică Dr. Valentin Leica.
Cardiologia intervențională este o supraspecializare aflată la granița dintre Cardiologie și Chirurgia cardiovasculară și care folosește imagistica specializată și alte tehnici nechirurgicale, pentru investigarea și tratarea pacienților cu boli cardiovasculare, având la bază abordul endovascular arterial sau venos percutanat.
Odată cu revenirea în țară și cooptarea în echipa OCH, Dr.Valentin Leica dorește să construiască o echipă de profesioniști, superspecializată, care să se pună în slujba pacientului.
„Am de gând să construiesc o echipă de profesioniști, o echipă ce va lucra, în principal, pentru pacient, și nu invers. De asemenea, în momentul în care noua clădire a OCH va fi gata va trebui să stabilim un program de gardă pe parte cardiologică, de 24 de ore din 24, în care pacientul va fi monitorizat de către un medic specialist cardiolog, pe intervențional sau postintervențional, chiar și pentru alte patologii, nu numai cele care necesită intervenție coronariană.
De asemenea, pot spune pacienților care vor veni la noi că vor beneficia de un sistem de monitorizare la distanță, prin telemetrie, ceea ce nu va lega pacientul de pat. Am de gând să ajut și pacienții cu anumite dereglări de ritm cardiac, care necesită stimulatoate interne, de o cameră, două camere și defibrilatoare.
Nu în ultimul rând, va fi laboratorul de coronaroangiografie, unde pacienții vor avea acces direct, cu mențiunea că este nevoie de o indicație strictă pentru cei care vor avea nevoie de această intervenție. Până la urmă, lucrăm cu inima, lucrăm cu arterele inimii și nu este un lucru pe care oricine ar putea să-l primească, să i se facă intervenția aceasta”, a expus medicul constănțean planurile pe care speră să le pună în aplicare în cadrul unității spitalicești de elită de la OCH.
În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.
Be the first to comment