Comunitatea din Niculițel și-au cinstit eroii cu prilejul sărbătorii Înălțarea Domnului, așa cum face de mai mulți ani. Oamenii au adus flori la monumentul Eroilor din localitate, ridicat în urmă cu mai bine de 80 de ani, iar copiii au cinstit memoria celor care s-au jertfit, prezentat un moment artistic, cu cântece și poezii patriotice.
Un sobor de preoți, în frunte cu Episcopul Tulcii, Visarion, a oficiat joi seara o slujbă de pomenire a eroilor, la monumentul din comuna Niculițel. Localnici au venit și au adus flori pentru eroi, iar Primăria Niculițel a depus o coroană la monument. Episcopul Tulcii remarcă această tradiție de la Niculițel, care face ca eroii să fie mereu prezenți în sufletele localnicilor.
“Este un obicei frumos și o tradiție binecuvântată aici la Niculițel ca în ziua de Înălțarea Domnului, seara, să venim la acest monument împreună cu copiii de la școală, cu autoritățile locale, cu credincioșii, în frunte cu preoții lor, pentru a săvârși slujba de pomenire a acestor eroi. Fie ca ziua de astăzi să fie o zi de bucurie, de înălțare sufletească, Dumnezeu să odihnească sufletul eroilor neamului acolo în Împărăția Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit și în același timp eroii neamului să fie purerea prezenți în sufletul nostru, să ne însufle și nouă dragostea față de biserica străbună și față de neamul nostru românesc și față de valorile lui spirituale. La mulți ani tuturor de ziua Înălțării și Hristos s-a Înălțat!”, a transmis Episcopul Tulcii, Visarion.
Preotul Nicolae Catană spune că acest monument a fost ridicat în anul 1938, la inițiativa celor care conduceau atunci comunitatea, fie că era vorba de conducere spirituală sau administrativă.
“Sărbătoarea Înălțării Domnului reprezintă pentru comunitatea din Niculițel un moment de elogiu adresat eroilor niculițeni, care de-a lungul vremurilor, au rămas prezenți vii în amintirea localnicilor. Timp de ani și decenii, niculițenii, în această mare zi de sărbătoare, cu mic cu mare se adună la Monumentul Eroilor ridicat în cinstea lor pentru a evoca și a păstra vie în memoria locală numele acestora. Demn de menționat este faptul că monumentul de la Niculițel datează din anul 1938, când un comitet de inițiativă sub îndrumarea preotului paroh, a primarului de atunci și a unor fruntași locali, au ridicat pentru pioasa amintire a eroilor din prima conflagrație mondială, un monument de cinste și de elogiu acestora”, a explicat Nicolae Catană, preot paroh Parohia Albă, protopopiatul Niculițel.
El a explicat că după cel De-Al Doilea Război Mondial comunitatea din Niculițel a adăugat pe monument o placă comemorativă cu numele celor care și-au pierdut viața pe front.
“În timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, eroii niculițeni s-au jertfit în număr foarte mare pe câmpurile de bătălie, atât pe frontul de răsărit, cât și de vest, iar comunitatea din Niculițel a adăugat, de-a lungul vremurilor, o placă comemorativă cu liste nominale, punându-i pe toți acolo laolată să fie prăznuiți în ziua de Înălțarea Domnului”, a precizat preotul Nicolae Catană.
El a mai afirmat că în urmă cu doi ani a completat lista eroilor din Niculițel cu alte 120 de nume pe care le-a descoperit într-o arhivă militară
“În anul 2017, sub binecuvântarea Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, am cercetat arhiva militară de la Pitești și am scos din uitare numele a 120 de eroi niculițeni pentru a se reîntregi placa comemorativă a monumentului din Niculițel. În apropiere se păstrează un cimitir unde sunt înhumați 24 de eroi care s-au jertfit chiar pe teritoriul limitrof al Niculițelui, din Regimentul 38 Infanterie”, a mai afirmat Nicolae Catană.
Preotul paroh i-a asemuit pe eroii din Niculițel cu Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip ale căror moaște au fost descoperite în comună în 1971. Sfinții Martiri sunt cinstiți în fiecare an de comunitate. Catană a subliniat în timpul celor două războaie mondiale nu a fost casă din comună în care cel puțin o persoană să nu își piardă viața pe front.
“Am putea să-i comparăm pe eroii niculițeni ca fiind urmași ai martirilor Zotic, Atal, Camasie și Filip și aș putea spune că în fiecare piept al niculițenilor bate o inimă de erou, pentru că hrisoavele și actele din arhiva militară menționează că în perioada interbelică și în perioada celor două războaie mondiale nu a existat casă unde să nu fi fost o jertfă de martir”, a explicat preotul Nicolae Catană.
Copiii din Niculițel s-au pregătit special pentru acest eveniment. Ei au vrut să învețe poezii și cântece patriotice și să cinstească în acest mod memoria înaintașilor.
“Copiii din Niculițel au pregătit momente artistice, de la colaje de cântece și poezii patriotice, până la dansuri populare tradiționale dobrogene. Copiii au primit cu entuziasm în suflet ideea de a fi patrioți, de a ne cinsti eroii neamului și de a ne duce mai departe cu stindardele sus credința noastră de dobrogean. Copiii și-au îmbrățișat cu drag rolul, fiecare a spus câte o poezie patriotică, încununată de cântece patriotice”, a explicat Emilia Călin, referent cultural la Primăria Niculițel
An de an eroii de la Niculițel reînvie în memoria și în sufletele localnicilor, iar aceștia nu uită jertfa celor care au murit pentru a-și apăra țara și îi cinstesc așa cum se cuvine.
Be the first to comment