Trăim în epoca în care medicina a început să se preocupe în primul rând de confortul pacientului concomitent cu metodele de a-i trata suferința. Este un pas important în abordarea actului medical, pentru că până mai deunăzi, durerea sau disconfortul unui tratament medical aplicat bonavului conta foarte puțin în ochii specialiștilor și ai lumii întregi. “Chiar dacă doare, suferi și tu puțin, asta e ” auzeam tot timpul. “Important e să te faci bine”.
Însă vremurile au avansat, și odată cu ele și medicina a început să ia în considerare ceea ce numim “managementul durerii” și confortul pacientului. S-au inventat tot mai multe metode și concepte care îl protejează pe pacient și îi fac viața tot mai ușoară în timpul investigațiilor medicale și mai apoi pe parcursul aplicării terapiilor necesare.
Întreagă medicină a îmbrățișat și preluat “managementul durerii” și confortul pacientului iar stomatologia nu putea să facă excepție. La Cinica Stomatologică Unident din Tulcea am avut ocazia să vedem cât de departe a ajuns grija și preocuparea față de confortul pacientului care ajunge la stomatolog, și felul cum acesta este tratat de când începe investigația medicală și până la sfârșit.
Specialiștii de la Unident au adus pe piață cea mai nouă tehnologie de radiografie dentară, mult avansată față de clasicul film pe care-l făceam până acum dintelui bolnav. Tomografia dentară 3D este ultima descoperire în imagistică iar medicii tulceni o aplică cu brio pacienților care trec pragul clinicii la Unident.
“Investigația 3D este de fapt un tomograf modern cu radiație joasă pe care îl putem face segmentar, pentru 2-3 dinți sau pentru o hemiarcadă, jumătate de maxilar sau pentru tot maxilarul. Vedem și analizăm în profunzime, 3D: nu ne mai uităm la o fotografie în care vedem doar două rădăcini ale dintelui. În tomografia 3D ne rotim în jurul tuturor rădăcinilor dentare pentru a observa dacă sunt la locul lor, dacă nu cumva s-au resorbit ori dacă sunt fracturate sau cu anomalii. Facem asta mai ales când avem un tratament endodontic” explică Petronela Luca, doctor în paradontologie la Clinica Unident.
Sunt multe diferențe între vechea radiografie dentară și nouă investigație tomografică 3D. Una dintre ele ar fi aceea că prima poate fi doar mărită, în timp ce a doua permite rotirea imaginii şi studierea danturii din toate unghiurile posibile. Tomografia dentară computerizată nu este dureroasă şi nu prezintă riscuri asupra sănătăţii.
Cu alte cuvinte, specialiștii de la Unident îți oferă o investigație fără stres, în care pacientul stă fix, iar tomomgraful face restul. Radiografia 3D este foarte sigură, fiecare examinare este personală și nu va trebui reluată din cauza particularităților pacientului.
“Este o investigație mult mai confortabilă pentru că nu mai este acel film de celuloid ținut in gură; acum se rotește un senzor și preia imagini care sunt apoi reproduse 3D. Apoi asistentele prelucrează aceste imagini brute. Pentru o tomografie endo, cea mai mică, e nevoie de numai 10 minute. Pentru o tomografie bimaxilară (o imagine a întregii danturi) e nevoie de 20 de minute după care pacientul intră imediat la consultație. Informațiile din tomografie ajung direct la medicul dentist care ne-a trimis pacientul, sau direct în cabinetele noastre, pentru tratament” spune doctorul Petronela Luca.
Computerul Tomograf 3D folosit la Unident în Tulcea este cea mai înaltă tehnologie disponibilă în prezent în lume, în radiologia dentară. Tomograful de la clinica stomatologică tulceană îi ajută pe medicii dentiști să pună diagnostice foarte precise, pentru că acuratețea analizelor obținute prin această tehnologie de ultima oră este foarte mare.
În Tulcea la Unident am văzut cum se diferențiază stomatologia modernă de stomatologia clasică: prin aplicarea invențiilor pe care știința medicală le oferă pacienților, astfel încât acum se pot efectua tratamente cu tehnologii digitale și manopere de ultima ora fără durere, în timp redus și cu vindecare accelerată. Și toate se fac în aceeași clădire, la aceeași clinică.
“Pacientul nu trebuie să se pregătească în niciun fel de acasă. Vine la clinică, este preluat imediat pentru investigația panoramică, unde observăm la prima vedere ce probleme are, apoi se face o investigație tridimensională pentru a intra în profunzimea afecțiunilor dentare, ca să știm exact cum stă pacientul, care este situația și pentru a stabili un diagnostic corect și un plan de tratament corect. Vin de multe ori pacienți pentru extracții pentru că pe o radiografie normală (bidimensională) se bănuiește a fi o fractură, iar la investigația 3D ne rotim în jurul rădăcinii și observăm că este un canal accesoriu și nu o fractură. Diferenta este între a păstra un dinte și a extrage un dinte” explică medicul stomatolog Petronela Luca.
Imaginile 3D obținute cu tomograful sunt folosite pentru a investiga locația exactă și extinderea patologiei maxilare. Același tomograf 3D este opțiunea preferată în implantologia dentară: el reduce eșecurile implanturilor prin furnizarea informațiilor legate de densitatea osului maxilar, formă alveolei, și multe alte detalii foarte importante. În concluzie, radiografia 3D folosită la Cilnica Unident în Tulcea este capabilă să producă imagini tridimensionale care ghidează diagnosticul, tratamentul și urmărirea post-tratament, la un nivel superior față de radiografiile 2D.
Be the first to comment