FOTO Sergiu Constantinescu, deputat PSD Tulcea: „Investițiile în educația rurală nu trebuie privite ca gesturi de campanie, ci ca priorități naționale, cu termene clare și rezultate concrete”

Sergiu Constantinescu, deputat PSD Tulcea. FOTO Facebook Sergiu Constantinescu

Țara: România. Anul: 2025. Viitorul României începe în fiecare dimineață, cu pașii unui copil care merge la școală. În 175 de școli, copiii noștri învață în clase friguroase și merg la toaleta din fundul curții. La propriu! Pentru mulți dintre copiii din satele izolate din Delta Dunării, educația înseamnă luptă zilnică, nu doar cu lipsa infrastructurii sau lipsa de microbuze, ci și cu nepăsarea, cu sărăcia și cu zidurile care stau să cadă. Lecțiile se țin uneori în frig, notițele se iau cu mânuțele înghețate, iar cea mai stringentă grijă este despre cum să te încălzești. Chiar și așa, acești copii, mici eroi, vin la școală în fiecare zi, sperând într-o viață mai bună, pentru ei și familiile lor. Dreptul la educație este unul garantat prin Constituție, dar pentru acești copii acest drept are un cost inacceptabil de mare.

Și, totuși, o rază de speranță există! În toată zarva pricinuită de campania electorală, aproape a trecut neobservată o recentă decizie a Guvernului, care a decis să iasă din capcana vorbelor, pentru a trece la fapte, adică la a se asigura că toți copiii din această țară, implicit cei din Delta Dunării, vor beneficia de condiții decente de a învăța.

„Cu o alocare de 14,5 milioane de lei, anul școlar 2025-2026 o să înceapă fără să mai închidem ochii la realitatea dureroasă și rușinoasă din curtea a 175 de școli. Nu mai vrem să auzim expresia „toaletă în curte” când vorbim despre educație. Vrem să vorbim despre grijă. Despre respect. Despre copii care cresc într-o școală care îi vede, îi aude și îi protejează. Punem punct unui simbol al trecutului și deschidem fila unui viitor mai curat, mai sigur, mai demn. Pentru că o Românie educată începe cu lucrurile simple: un copil care merge la școală și nu trebuie să-și ceară scuze pentru condițiile în care învață”, a declarat deputatul tulcean Sergiu Constantinescu (PSD, 53 ani), cel care a făcut din educație și sănătate, priorități pentru activitatea sa parlamentară.

 „Educația și sănătatea nu sunt doar politici publice. Sunt viață. Sunt șansa fiecărui copil să crească frumos și drept. Sunt dreptul fiecărui om de a trăi cu demnitate”, consideră deputatul social-democrat.

De altfel, Sergiu Constantinescu păstrează o legătură directă și constantă cu realitatea tulcenilor, încercând, în drumurile sale săptămânale prin județ să afle, prin discuții directe cu cei implicați, care sunt problemele cu care se confruntă și să propună soluții care să își găsească concretizarea în legile și deciziile pe care le iau guvernanții. Nu mai departe de săptămâna trecută, parlamentarul a discutat cu cei de la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dorind să afle realitatea concretă cu care se confruntă zi de zi locuitorii județului.

„Tulcea nu e doar orașul. Tulcea înseamnă și satele izolate, drumurile lungi până la școală, salvarea care nu poate ajunge, bătrânul care nu are de unde să-și ia pastilele. În Deltă sunt oameni care trăiesc fără un medic aproape. Fără un dispensar. Fără siguranța că, atunci când au nevoie, cineva e acolo pentru ei. Cum schimbăm asta? Care sunt soluțiile? Educația? La fel de importantă. Școala trebuie să fie acel loc în care un copil nu doar învață, ci prinde rădăcini, își descoperă talentul, crește. Dar pentru asta trebuie să ajungă acolo. Să aibă profesori buni. Să aibă o șansă”, atrage atenția deputatul tulcean, conștient că promisiunile politice nu țin de cald în clasele fără sobe și nici nu aduc apă curentă în școlile cu toalete în curte.

„Este o chestiune de decență, nu doar de infrastructură. Investițiile în educația rurală nu trebuie privite ca gesturi de campanie, ci ca priorități naționale, cu termene clare și rezultate concrete. Copiii din satele izolate merită aceeași demnitate, aceleași șanse și același respect precum cei din marile orașe. Pentru mine, sănătatea și educația sunt cele două mari provocări ale acestui mandat. Și nu mă las până nu găsesc soluții reale pentru fiecare tulcean, pentru fiecare copil, pentru fiecare om care astăzi se simte uitat”, mai spune social-democratul.

Nu putem pretinde că ne pasă de educație, câtă vreme încă există elevi care învață cu frigul în oase și cu teama că, la toaletă, s-ar putea întâmpla un accident. E timpul să reconstruim încrederea în stat, în educație, în școală. Iar acest lucru începe cu normalitatea: cu școli curate, sigure, încălzite, demne. Pentru că un copil care învață în condiții bune nu e doar un beneficiar al sistemului, ci un viitor adult care își va dori să se dezvolte în țara în care s-a născut, care va construi pentru țara în care trăiesc părinții săi, care va schimba în bine, la rândul său, destinele altor copii. La începutul anului școlar 2025-2026, România nu mai are voie să găzduiască elevi în școli care aduc aminte de începutul secolului trecut!

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*