FOTO Seminar – reţele electrice dunărene, soluţii pentru un zbor neîngrădit al păsărilor

Un nou seminar organizat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a avut tema „Reţele electrice dunărene”. FOTO ARBDD

Un nou seminar organizat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în data de 12 decembrie, a avut tema „Reţele electrice dunărene” şi face parte din proiectul DANUBEparksCONNECTED – Bridging the Danube Protected Areas towards a Danube Habitat Corridor (DANUBEparksCONNECTED – Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un Coridor de Habitate al Dunării), finanțat din Programul Transnațional Dunărea.

 

Proiectul urmăreşte crearea unei punţi de arii protejate dunărene pentru a contracara fragmentarea peisajului şi a habitatelor dunărene, şi pentru a consolida fluviul Dunărea ca un coridor ecologic cheie, aceasta reprezentând o prioritate a politicilor Uniunii Europene.

Delta Dunării este un loc vital de reproducere, odihnă și iernat pentru păsări, iar Dunărea este un coridor aerian de importanță europeană. Liniile electrice aeriene sunt bariere pentru acest coridor. În cadrul acestui proiect, ARBDD, cu sprijinul sectorului energetic din România, urmăreşte dezvoltarea unui concept de acțiune împotriva coliziunii și creşterea gradului de conștientizare în regiune cu privire la această problemă.
Înţelegerea naturii acestor coliziuni este esențială pentru minimizarea lor. Coliziunea păsărilor cu liniile electrice rezultă dintr-un amestec complex de factori biologici, tehnici și de mediu. Aspectele tehnice, de inginerie, includ mărimea liniilor electrice, amplasarea şi orientarea lor, configurația acestora, tipul structurii pe care sunt montate etc. Multe studii realizate pe linii electrice cu rate mari de coliziune indică faptul că riscul de coliziune poate fi redus cu 50% până la 80% atunci când aceste linii sunt marcate. Încă din 1994, în America de Nord, Europa și Africa de Sud au fost dezvoltate soluţii şi dispozitive de marcaj ale liniilor electrice aeriene.

Creșterea gradului de conștientizare atât în cadrul Reţelei DANUBEPARKS, dar și în alte sectoare este un prim pas important: există o voință exprimată de operatorii liniilor electrice pentru a implementa soluții tehnice. Un proces trans-sectorial va promova abordarea integrativă cu sprijin la nivel politic, cu patronajul SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării).

Pachetul de lucru 4 – Coridorul de Habitate Aer – rute libere de migrație dunărene colaborează cu sectorul energetic și dezvoltă o abordare de tip cele mai bune practici. Rezultatele aşteptate sunt inventarierea liniilor electrice dunărene, elaborarea unei Strategii în cadrul unei abordări integrative şi obținerea unui acord comun asupra măsurilor de reducere a coliziunii şi electrocutării şi de conservare a speciilor de păsări.

La Seminar au participat reprezentanţi ai instituţiilor locale, respectiv Consiliul Judeţean Tulcea, Prefectura Tulcea, primării din judeţul Tulcea, Agenţia de Protecţia Mediului, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, dar şi ai stakeholder-ilor interesați (E-Distribuție Dobrogea, Transelectrica, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, ONG-uri, mass-media și publicul larg).

Cuvântul de bun venit rostit de domnul Ion Munteanu, Director Executiv al ARBDD, mesajele domnului George Luchici, Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, şi al domnului Marian Tudor, Director General al INCDDD Tulcea, prezentările proiectului DANUBEparksCONNECTED şi activităților Pachetului de lucru WP4 Coridorul de Habitate Aer – rute libere de migrație dunărene, precum şi ”Păsările şi liniile electrice din România- monitorizare şi cercetare”, Sebastian Bugariu și Ciprian Fântână, Experți Societatea Ornitologică Română, şi ”Riscuri de coliziune a speciilor de păsări cu liniile electrice în RBDD şi cursul românesc al Dunării – posibile soluţii de reducere şi eliminare a riscurilor”, Alexandru Doroşencu, Expert INCDDD, au reuşit să ofere publicului o imagine de ansamblu asupra activităţilor proiectului, istoriei Reţelei DANUBEPARKS, precum şi gravităţii fenomenului de electrocutare şi coliziune cu liniile electrice în rândul populaţiilor de păsări. S-a pus accentul pe posibilele soluţii de diminuare a efectelor acestuia.

În urma seminarului a reieşit necesitatea de a realiza o bază de date comună la care să participe atât companiile de distribuție a energiei electrice, cât și organizațiile neguvernamentale și institutele de cercetare care să adune toate informațiile pe baza cărora să se poată lua decizii și să se prioritizeze zonele în care trebuie să se intervină pentru diminuarea fenomenului de scădere a populației de păsări prin electrocutare și coliziune cu liniile de înaltă și medie tensiune.
Existenţa acestor date precum şi conştientizarea factorilor de decizie la nivelul Uniunii Europene şi al ţărilor dunărene ar putea conduce la atragerea de fonduri care să permită aplicarea soluţiilor de reducere a fenomenului de coliziune şi de conservare şi protecţie a speciilor de păsări.

Relaţii suplimentare se găsesc pe paginile web a proiectului:
http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danubeparksconnected

www.danubeparks.org

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*