FOTO Săptămâna prevenirii criminalității – un eveniment pentru siguranța tulcenilor

Polițiștii tulceni au fost alături de copii de la Centrul Multifuncțional Sofia. FOTO IPJ Tulcea

Lupta împortiva criminalității se desfășoară în toate statele prin măsuri concrete, deopotrivă de prevenire cât și de combatere, cu aplicarea sancțiunilor penale.

Prevenirea criminalității însemnă preîntâmpinarea săvârșirii primare a acelor acțiuni umane, pe care societatea le consideră dăunătoare pentru valorile sale, fapt pentru care aceste comportamente sunt sancționate de legea penală.
Prevenirea criminalității reprezintă un sistem multilateral de măsuri orientate asupra următoarelor:
-Relevării și înlăturării sau reducerii ori neutralizării cauzelor criminalității, precum și a condițiilor care o favorizează;
-Relevării grupurilor de persoane cu un grad sporit de risc delictual și neutralizarea acestuia;
-Relevării și înlăturării situațiilor din anumite spații geografice sau dintr-un anumit mediu, care motivează sau provoacă nemijlocit comiterea infracțiunilor;
-Relevării comportamentului unor persoane care oferă indicii asupra posibilității reale de a săvârși infracțiuni și exercitarea unei influențe corective asupra lor.

Lupta împotriva criminalității nu urmărește în mod direct ridicarea culturii populației, dar aceasta, evident influențează comportamentul, interesele și motivația faptelor umane, iar în consecință, alegerea dintre bine și rău, dintre un comportament legal și unul ilegal.

Date fiind cele menționate mai sus evenimentul național ”Săptămâna prevenirii criminalității” are importanța sa în demersurile realizate de Poliția Română, aceasta fiind aceea de a sugera populației să adopte o serie de comportamente ce reduc considerabil costurile implicate de situații de victimizare.

În primele două zile ale evenimentului se pune accent pe prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, ocazie cu care polițiștii din structurile de ordine publică și prevenire vor realiza o suită de activități informative în unitățile de învățământ.

Datele statistice și experiența operativă au arătat că cei mai vulnerabili sunt minorii cu vârsta până în 13 ani, categorie pe care se vor plia majoritatea activităților preventive. Această vulnerabilitate provine pe de o parte din imaturitate psiho-socială specifică vârstei, iar pe de altă parte din faptul că nu au răspundere penală, putând fi ușor de cooptat de persoane mai mari și convinși să comită infracțiuni. Cea mai des întâlnită infracțiune în rândul minorilor o reprezintă furtul, fără a înregistra o dinamică semnificativă la nivelul județului Tulcea. Astfel că, activitățile preventive ce vor fi desfășurate de către polițiștii tulceni vor avea în vedere exemplificarea vulnerabilităților specifice vârstei, explicarea răspunderii penale a minorilor și sancțiunile aplicabile lor sau familiei de proveniență ori tutori legali, identificarea situațiilor vulnerabile pentru elevi, modalitățile de intervenție și de prevenție și autorităților unde pot solicita ajutor.

Tot în această perioadă, va avea loc o demonstrație a Serviciului pentru Acțiuni Speciale realizată pentru minorii din Centrul Multifuncțional ”Sofia” din municipiul Tulcea. Această activitate are la bază parteneriatul interinstituțional semnat în cursul lunii septemprie între Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea și Direcția de Sănătate Publică Tulcea, parteneriat ce presupune realizarea periodică de activități de către polițiști, cu minorii ce își desfășoară activitatea în centrul menționat anterior. Această colaborare devine ușor o tradiție, pentru că și în anul anterior cele două instituții au realizat de comun acord activități pentru creșterea gradului de siguranță al minorilor din Centrul Multifuncțional ”Sofia”.

În a treia zi a evenimentului atenția polițiștilor tulceni va fi orientată spre prevenirea furturilor din patrimoniu, cu accent în principal pe furturile din societăți comerciale și furturile din autoturisme (ca priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea pe anul 2017), dar și a furturilor din locuințe. Activitățile vizează distribuirea de materiale cu caracter preventiv, discuții cu proprietarii de locuințe, de autoturisme și administratori de societăți comerciale, informări ale asociațiilor de proprietari. Chiar dacă mesajele sau natura activităților preventive sunt repetitive, scopul acestora este de a întări anumite comportamente ale cetățenilor, în vederea reducerii riscului de victimizare.

Au fost alese furturile din patrimoniu, ca și direcție de acțiune pentru a treia zi din ”Săptămâna prevenirii criminalității” pentru că mereu ne considerăm extraordinar de siguri pe bunurile avute și avem concepția greșită că nimeni nu poate nicicând să fie deposedat de bunurile personale indiferent de atitudinea neglijentă pe care o afișăm. Pornind de la aceste concepții foarte solide, dar extrem de eronate apar și situațiile de victimizare, precum și lungul demers ce trebuie urmat pentru recuperarea prejudiciilor și prinderea infractorilor.

Tocmai din motivele enumerate mai sus, polițiștii reamintesc frecvent recomandări menite să crescă gradul de constientizare a populației cu privire la consecințele unui comportament neglijent.

Aceste tipuri de activități de prevenire vor fi realizate într-o manieră unitară și prin concentrarea transmiterii de mesaje în a treia zi a evenimentului ”Săptămâna prevenirii criminalității”.

În penultima zi prevenirea violenței domestice întră în atenția polițiștilor ce desfășoară activități preventive. Din ultimele demersuri pe această linie de muncă realizate de către Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea se constată că solicitarea ordinelor de protecție a crescut, că încrederea victimelor în autorități ce au competențe în soluționarea cauzelor de violență în familie este mai bună. Activitățile preventive ce vor fi desfășurate în această zi vor viza distribuirea unui ghid cu informații privind fenomenul de violență în familie modalitățile de intervenție, instituții competente în soluționarea cauzelor, dar și o activitate realizată în colaborare cu Serviciul de Probațiune Tulcea, ce va consta în prezentarea filmului aferent Campaniei de prevenire a violenței în familie ”Aripi frânte”. Materialul video va fi prezentat persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Tulcea și atrage atenția asupra situațiilor extreme când victime ale violenței în familie s-au transformat în agresori și au direcționat toată suferința acumulată asupra partenerilor de viață, consecințele rezultate fiind tragice (filmul prinde mărturii ale femeilor încarcerate în penitenciar, în principal pentru fapte de omor).

Siguranța rutieră este prioritatea Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea din ultima zi a evenimentului. Acțiunile polițiștilor de rutieră vor fi orientate către mai multe categorii de participanți la trafic (pietoni, șoferi, bicicliști, conducători de mopede, căruțași, etc). O altă componentă din suita de activități întreprinse în această zi o vor reprezenta activitățile de educație rutieră din unitățile de învâțământ. Astfel că, cei mai mici participanți la trafic vor avea ocazia să întâlnească direct polițiștii rutieri și să descopere împreună situații ce pot apărea în drumul către sau dinspre școală și cum pot preveni evenimentele rutiere în care pot fi implicați în calitatea de pietoni. De asemenea vor fi transmise informații referitoare la caliatatea de pasager auto sau biciclist. Deosebit de constructive sunt și întrebările sau micile curiozități pe care elevii le au cu privire la conduita acestora în trafic.

Sperăm ca în ”Săptămâna prevenirii criminalității” să reușim să sensibilizăm opinia publică să adopte comportamente preventive, menite să contribuie doar la creșterea siguranței acesteia, pentru că un factor deosebit de important în scăderea criminalității reprezintă și implicarea populației în reducerea oportunităților oferite infractorilor pentru comiterea de fapte penale.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*