FOTO Războiul gunoiului și lupta cu indolența tulcenilor. Viceprimarul Andaluzia Luca: “Proiectul pilot cu platformele supraterane de gunoi a avut un rezultat pozitiv. Se vor schimba toate”

PLatformele de gunoi au fost schimbate parțial în municipiul Tulcea. FOTO Facebook/Andaluzia Luca

Administrația locală a municipiului Tulcea caută de ceva timp soluții pentru eliminarea unei probleme sociale: gunoiul aruncat la întâmplare. În timp ce unii preferă să facă munți de gunoaie chiar lângă blocul în care locuiesc, alții vandalizează pubelele de gunoi: atunci când nu împrăștie resturile menajere, le dau foc.

În zona Neptun din municipiul Tulcea, la blocurile sociale, bunul simț lipsește cu desăvârșire, iar celor care locuiesc acolo, nu le pasă nici de propria lor sănătate. La începutul lunii iulie, autoritățile au intervenit cu utilaje, după ce resturile menajere au atins proporții periculoase. De aici au fost strânse aproximativ 400 de tone de gunoi, aruncat la întâmplare de către locatari.

„Acolo și taluzul, stabilitatea taluzului, este pusă în pericol de aceste deșeuri și a clădirii în sine. Evacuarea apelor menajere se face haotic. Locatarii nu pot fi evacuați, aceștia fiind beneficiarii unor contracte de fond locativ. Anul viitor însă, se va face o expertiză a clădirii, iar dacă riscurile sunt ridicate, atunci se vor căuta soluții pentru mutarea locatarilor și dărâmarea blocurilor sociale“a declarat viceprimarul municipiului Tulcea, Andaluzia Luca, pentru TLnews.ro

În ultima perioadă, DSP Tulcea a raportat pentru această zonă două cazuri de TBC și mai multe cazuri de hepatită.

În ceea ce privește platformele de colectare a gunoiului menajer de pe raza municipiului Tulcea, și aici, autoritățile se confruntă cu o problemă întâlnită în toate orașele de altfel: răscolitul gunoiului menajer de către persoanele fără adăpost, sau fără posibilități materiale. În plus, s-au înregistrat și incendieri a unor pubele.

Inițial s-a luat în discuție schimbarea platformelor existente cu unele subterane, dar implicațiile economice și administrative ar fi fost destul de mari, așa că s-a ales o soluție intermediară: pubele supraterane, dar cu un alt sistem față de cel existent.

„Pentru platformele subterane costurile ar fi fost mult mai mari, plus că trebuia autorizație de construcție și ar fi fost de durată. Așa că am optat pentru cele care se montează în prezent. Am început cu o zonă pilot – zona blocurilor ANL, iar pentru că grupul țintă a răspuns pozitiv, am continuat proiectul, iar acesta se va desfășura până la sfârșitul anului viitor, când se vor schimba toate“ a precizat Andaluzia Luca.

Noile platforme de gunoi ajută la diminuarea impactului vizual, dar și a mirosului. Primele puncte noi de colectare a gunoiului au fost și ele atacate de către scormonitori, și a fost nevoie de aplicarea unui sistem suplimentar de protecție a ușilor, pentru a nu mai fi vandalizate.

În cursul anului 2017 au fost amplasate 15 astfel de puncte de colectare a gunoiului menajer, iar pentru acest an sunt prevăzute alte 30 de puncte, valoarea acestora din urmă fiind de 420.000 de lei.

Reacția tulcenilor față de această schimbare este una pozitivă, dar tot mai există persoane care nu înțeleg la ce folosesc platformele de gunoi, nici cele vechi și nici cele noi și continuă să abandoneze gunoiul în vecinătatea acestora.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*