FOTO Măcel în fauna din Biosfera Deltei Dunării depistat de jandarmii tulceni și reprezentanții ARBDD

Braconierii s-au instalat comod în zona protejată de lege. FOTO ARBDD

Corpul Mobil al ARBDD a efectuat împreună cu Jandarmeria un raid în zonă strict protejată Periteasca – Leahova și în zona Perișor. Au fost depistate încălcări flagrante ale legii, cu braconieri care nu dau doi bani pe natură, scopul lor fiind de a produce cât mai multă pagubă.

Echipele comune de control ajunse în zona Periteasca au găsit un cort de tip militar și un șopron, ambele neautorizate, în care erau depozitate plase monofilament și unde activau pescari comerciali. Deasemenea, în zonă au fost găsite deșeuri menajere, cauciucuri, acumulatori auto, șase capete de mistreț și pieile acestor animale.

Tot aici pescarii țineau trei câini din rasele supuse unor prevederi legale, care probabil sunt folosiți în braconajul la mistreț, cât și două mașini cu care pescarii respectivi cărau peștele.

„Plasele monofilament și resturile de mistreț sunt dovezi că în zonă pescarii repsectivi desfășoară activități de braconaj piscicol și cinegetic. În plus, fiind o zonă strict protejată, simplă prezența a cortului și a pescarilor reprezintă o încălcare flagrantă a legii“ au precizat reprezentanții ARBDD.

Acțiunea a continuat și zi în zonă arondata SCR Razim – Sinoe, unde au fost găsiți pescari din Sarichioi, Plopu și Dunavatul de Jos care aveau autorizație de pescuit la scrumbie, în schimb marea majoritate a capturilor era formată din puiet de păstrugă.

Au fost depistate 107 exemplare de sturioni juvenili, pui de rechini și calcan reținute de pescari, iar în canalul din zonă au mai fost descoperite alte zeci de exemplare de scrumbie și sturioni depreciate – foarte probabil în plase.

Cu o zi înainte de acest control, Poliția de Frontieră a patrulat în zonă și a obligat pescarii să elibereze în mare sturionii care erau prinși în plase. Realitatea demonstrează însă că obiceiul acestor pescari era altul, miză activității de aici fiind în principal puietul de sturion, și doar în subsidiar scrumbia.

„Zona a fost interzisă până în 2015 la pescuit deoarece în această perioadă de primăvară sturionii tineri și alte specii marine se adună aici pentru hrănire. Incidență mare de capturare a sturionilor în prezent atrage atenția că pentru anul viitor trebuiesc luate măsuri restrictive pentru a proteja puietul de sturion în perimetrul de hrănire din zonă Perișor. Au fost întocmite două dosare penale pentru capturarea și reținerea de sturion și s-au dat avertismente pentru igienizarea zonei“ atenționează reprezentanții ARBDD.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*