FOTO „Investiția privind Podul peste Dunăre nu are nicio doză de risc, se va realiza în mod sigur!“, spune președintele CJ Tulcea

A fost prezentată macheta podului de peste Dunăre. FOTO CJ Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a fost gazda unei delegații conduse de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, sosită la Tulcea pentru prezentarea investițiilor de importanță majoră pentru județul Tulcea și nu numai, în principal podul de peste Dunăre, dar și drumul expres Constanța-Tulcea-Brăila sau centura ocolitoare a orașului Babadag.

Pe lângă reprezentantul Ministerului Transporturilor, Florin Scarlat, director general adjunct și Narcis Neaga, director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, oaspeți au mai fost și reprezentanții Asocierii de firme IHI Infrastructure Systems Co. din Japonia și Astaldi din Italia, câștigătoarea licitației pentru construirea podului suspendat peste Dunăre Tulcea-Brăila: Dragoș Burlan, director tehnic Astaldi, Alessandro Minniti, director adjunct de proiect Astaldi, Pier Luca Canino, director Astaldi pe România, Shinji Murata, senior manager IHI Ifrastructure, Kudo Mitsuhiro, manager de proiect la firma japoneză.

La întâlnire au mai fost prezenți prefectul Lucian Furdui, vicepreședinții Consiliului Județean, Dumitru Mergeani și Petre Badea, administratorul public al județului, Vasile Strat și deputatul Lucian Simion.

„Podul de peste Dunăre este un proiect strategic de importanță majoră nu numai pentru județul Tulcea, ci pentru întreaga țară. Mi-aș dori ca lucrurile să ne fie clare și să dispară semnele de întrebare care au fost puse de locuitorii județului Tulcea, cum că această investiție ar avea o doză de risc. Nu are nicio doză de risc, podul este pe un drum clar, această investiție se va realiza, fiind un obiectiv atât de importanță strategică, cât și cea economică, o investiție reper pentru România, respectiv al patrulea pod ca importanță al Europei“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

 

„Sunt proiecte despre care am vorbit de foarte mulți ani de zile, de peste două decenii se tot discută despre acest pod peste Dunăre. Iată că s-a făcut un pas extrem de important. Pot să vă asigur că veți avea aici, pe aceste obiective de investiții, o monitorizare cum n-ați mai avut de mulți ani de zile. Veți avea tot timpul banii la dispoziție, dar țin foarte mult să fiu implicat direct în tot ceea ce înseamnă aceste proiecte, că vorbim de descărcare arheologică, că vorbim de finanțări, că vorbim de relocări de utilități, exproprieri, mă pricep destul de bine, o să fiu un ghimpe zi de zi pentru toți: și pentru structurile locale sau centrale, și pentru proiectant sau executant. Cei care vor avea ocazia sau onoarea de a tăia panglica la acest pod sigur îi vor invita la acel moment și pe cei de la care a pornit această idee de a finanța un astfel de obiectiv și, aici, domnul președinte Teodorescu are principalul merit și nimeni n-o să îi știrbească din acest merit de a promova la București un astfel de proiect“, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Potrivit datelor prezentate de proiectanți, din cei 23 de kilometri ai acestui proiect, circa 17 km sunt pe limita județului Tulcea. Contractul a fost semnat în luna ianuarie a acestui an, ordinul de începere a lucrărilor de proiectare a fost dat pe 2 martie 2018, urmând ca pe 1 martie 2019, toată proiectarea să fie gata, celelalte avize și permise să fie luate și autorizația de construcție să fie emisă. Astfel, pe 2 martie 2019 ar urma începerea execuției efective a lucrărilor, programate pe trei ani, finalizarea lucrărilor urmând să aibă loc la începutul lunii martie 2022.

Chiar dacă a fost dat doar un ordin de începere pentru proiectare, din 2 martie au avut loc și diverse investigații geotehnice și geologice în teren, respectiv realizarea a peste 4.800 metri liniari de foraje în circa 69 de puțuri de forat. Dintre acestea, circa 70% au fost realizate pe zona județului Tulcea, deoarece 65% din proiect este în județul Tulcea.

„Conform planificării, pe perioada de proiectare vom prezenta pe data de 22 august la beneficiar propunerea noastră pentru partea de proiect, respectiv pentru obținerea auditului de siguranță a traficului, iar pe 22 septembrie vom prezenta proiectul tehnic, urmând cele 60 de zile pentru verificare, pentru a intrat în Comitetul Tehnico Economic în vederea aprobării. Săptămâna trecută, am finalizat niște studii mai speciale pentru fundațiile la acest pod suspendat“, a precizat Dragoș Burlan, director tehnic Astaldi.

Podul suspendat, care reprezintă circa 70% din valoarea întregii lucrări, este considerat, la nivel de proiect, ca al patrulea din Europa ca deschidere centrală (1.120 m), la care se adaugă două deschideri laterale de 469 m și, respectiv, de 364 de metri. Podul suspendat va avea și două viaducte de acces de o parte și de alta, de circa 90 de metri fiecare, și va face legătura între orașul Brăila și, în final, orașul Tulcea, ținând cont că va deschide o legătură directă, nu prin intermediul bacului, pentru legarea Tulcei de restul țării, fără a mai fi nevoie de ocolul pe la Giurgeni-Vadul Oii sau Fetești.

În afară de podul suspendat, proiectul cuprinde și 17 km de drum nou, la nivel de patru benzi pe circa 4 km, urmând ca de la sensul giratoriu spre Smârdan, respectiv Jijila, să rămână la o singură bandă pe sens. De asemenea, în afară de podul suspendat, proiectul mai cuprinde circa 32 de structuri (poduri), din care 13 sunt cu deschideri mai mari de 14 m.

„Chiar dacă ordinul de începere a execuției este la 2 martie 2019, noi am făcut pregătirile pentru ca, în prima parte a trimestrului IV, să începem efectiv primele lucrări în teren, cu tot suportul Consiliului Județean, pentru platformele și drumurile de acces la cele două lucrări majore de la podul suspendat, respectiv blocul de ancoraj și pilon.
Este singurul pod suspendat peste Dunăre, cea mai mare investiție nu numai în România dar și ca investiție europeană într-un proiect de o asemenea complexitate“, au mai precizat reprezentanții Asocierii IHI Infrastructure – Astaldi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*