Asociația social-culturală Emanoil Șt. Bogatu, în parteneriat cu Asociația Pro Noviodunum, Asociația științifică Orion, Liceul Teoretic Ion Creangă, Colegiul Agricol Nicolae Cornățeanu, Școala generală Nifon Bălășescu, Seminarul Teologic Liceal – Ortodox ,,Sf. Ioan Casian”, toate din municipiul Tulcea, și Sectorul învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Tulcii a organizat în după amiaza zilei de 24 ianuarie a.c. un eveniment cultural – educativ care a marcat împlinirea celor 159 de ani de la unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Evenimentul s-a desfășurat în incinta bisericii Sf. Gheorghe (cu ceas) începând cu ora 16.00, de față fiind Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, reprezentanții asociațiilor și instituțiilor partenere, peste 100 de elevi și credincioși ai parohiei.
În cuvântul de deschidere Preasfinția Sa a vorbit despre importanța istorică a acestei zile pentru România de astăzi și despre implicarea slujitorilor Bisericii în înfăptuirea acestui deziderat de veacuri.
Elevii Liceului Teoretic ,,Ion Creangă” au prezentat 6 materiale power point despre contextul național și internațional care a condus la înfăptuirea Micii Uniri, ulterior invitații luând cuvântul și nuanțând anumite aspecte ale anului 1859, sau evidențiind anumite personalități mai puțin cunoscute, precum Nicolae Țârcă – liderul de opinie al mocanilor din Dobrogea în perioada 1855 -1878, sau Petrache Poenaru, apropiat al lui Alexandru Ion Cuza.
O parte a întâlnirii a fost alocată discuțiilor libere, în care elevii și-au exprimat părerile și sentimentele vizavi de valorile de astăzi privitoare la națiunea română, limba și credința creștină.
În cadrul întâlnirii a fost amenajată și o microexpoziție cuprinzând cărți și documente privitoare la contextul istoric 1859. Piesele de rezistență ale acestei expoziții au fost numerele noiembrie și decembrie 1859 din Instrucțiune’a publică precum și un steag românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cel mai probabil din 14 noiembrie 1878, de la intrarea trupelor române în Dobrogea.
Manifestarea de astăzi se încadrează în seria acțiunilor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Episcopia Tulcii.
Be the first to comment