FOTO Boboteaza de la Luncavița. Sărbătoarea care îmbină botezul cailor și dansul Moșoaielor

De Bobotează, la Luncavița are loc botezul cailor. FOTO Arhivă Ștefan Ilie, Primar Luncavița

În comuna tulceană Luncavița, sărbătoarea Moșoaielor ține de la începutul lunii decembrie și se termină de Bobotează. Moșoiul, care este și marcă înregistrată, vine din cele mai vechi timpuri și reprezintă alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, acestea încercând să pună stăpânire pe sfârșitul de an, dar și să îl strice pe cel nou ce se ivește. Astăzi a avut loc la Luncavița ultima manifestare din seria Moșoaielor – Boboteaza. 

În Luncavița, pe lângă slujba de Bobotează, localnicii au parte și de alte tradiții. Anul acesta, localnicii s-au întrecut călare, cei mai buni primind produse agricole puse la dispoziție de fermieri din comună, dar și alte daruri ale Moșoaielor, imediat după ce caii au fost și ei boteazați. La final, Moșoaiele au făcut un ultim salut adresat localnicilor, urmând a se revedea la începutul lunii decembrie a acestui an.

Tradiția spune că Moșoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moșoicuțele au clopoței mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte. În fiecare seara până noaptea târziu se aud clopotele lor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*