Marinarii militari fluviali s-au întors acasă vineri, 2 noiembrie, după ce au participat la cea de-a 11-a etapă a Exercițiului „Danube Protector 18”, pe Dunăre, în sectorul cuprins între Brăila și Tulcea, dar și pe Brațul Sfântu Gheorghe.
În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, s-au executat trageri cu tunurile ce calibru 100 milimetri și cu celelalte sisteme de artilerie de la bordul navelor, fiind exersate și procedurile standard de acțiune pentru descurajarea acţiunilor ilegale pe fluviu, în raioane cu risc ridicat.
În ultimii ani, după degradarea situației de securitate de la granița estică a Uniunii Europene și a NATO, activitățile de instruire ale marinarilor militari fluviali s-au intensificat și s-au diversificat, pentru a asigura o prezență militară constantă și robustă la gurile Dunării, îndeplinind astfel unul dintre angajamentele asumate de țara noastră față de partenerii din Alianță.
Dintre toate țările NATO care au în serviciul militar platforme navale fluviale de luptă, flotila fluvială a Forțelor Navale Române este cea mai mare. Această structură are în dotare platforme navale dislocabile pe Dunăre și în zonele lagunare din Delta Dunării, dar și în proximitatea litoralului maritim. Navele militare fluviale românești au fost construite în șantiere navale din România și sunt dotate cu numeroase sisteme de artilerie, capabile să execute foc asupra unor ținte aflate la distanțe de 20 kilometri.
Be the first to comment