Elevii din deltă au participat la „Săptămâna verde” în Rezervația Biosferei Delta Dunării

Elevii au participat la evenimentele ARBDD. FOTO ARBDD

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a dedicat perioada 20 – 24 mai, denumită și „Săptămâna verde”, celebrării a două evenimente de mediu pentru protecția și conservarea biodiversității, habitatelor naturale, ariilor protejate, respectiv: Ziua Internațională a Biodiversității cu tema “Biodiversitatea noastră, alimentația noastră, sănătatea noastră” și Ziua Europeană a Parcurilor având ca temă „Comorile noastre naturale”.

Urmând temele pentru aceste două evenimente de mediu, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu partenerii săi, elevi și cadre didactice de la școlile din localitățile Tulcea, Sulina, Crișan și Sf. Gheorghe au organizat acțiuni de celebrare în perimetrul RBDD.

Celebrarea din acest an a Zilei Internaționale a Diversității Biologice din 22 mai 2019 s-a concentrat pe biodiversitate ca temelie pentru alimentele și sănătatea noastră și un catalizator cheie pentru transformarea sistemelor alimentare și îmbunătățirea sănătății umane.

Scopul temei este conștientizarea gradului de dependență a sistemelor alimentare, nutriției și a sănătății noastre față de biodiversitate și ecosisteme sănătoase. Tema sărbătorește de asemenea diversitatea oferită de sistemele noastre naturale pentru existența umană și bunăstarea pe Pământ, contribuind în același timp la alte obiective de dezvoltare durabilă, inclusiv atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, restaurarea ecosistemelor, apa mai curată și eliminarea foametei, printre altele.

Astfel, în data de 22 mai, la Sulina, elevi ai ciclului primar de la Liceul teoretic „Jean Bart” au efectuat o excursie până la plaja Sulina, însoțiți de profesori și responsabilii Centrului de Vizitare al ARBDD. Temele de discuție s-au referit la speciile de pești din Marea Neagră și importanța acestora în hrana zilnică a locuitorilor din zonă, scăderea efectivelor de pește și protejarea speciilor periclitate pentru a asigura necesarul de hrană și generațiilor viitoare, agricultura fără pesticide care se practică în Delta și importanța agriculturii bio.

Tot în aceeași zi, la Sf. Gheorghe a avut loc o activitate similară, la care au participat elevi și profesori ai școlii din localitate, reprezentanți ai ARBDD împreună cu partenerii de la Asociația Euro Tulcea și voluntarii acestora. Acțiunea s-a concretizat într-o excursie pe un traseu tematic, ce duce spre plaja din Sf. Gheorghe, iar la întoarcerea de pe traseu la Centrul de informare din localitate au fost completate fișe, rebusuri și chestionare pentru aprofundarea informațiilor din teren. La fel ca și la Sulina, pe drumul spre și de la plajă, copiii au identificat speciile endemice de plante, speciile invazive, acele specii pe care le pot utiliza în alimentație, speciile de păsări pe care le-au întâlnit pe traseu. În cadrul acțiunii a fost amintit, de asemenea, faptul că data de 23 mai este Ziua mondială a broaştelor ţestoase și necesitatea protejării acestor specii amenințate.

La Crișan a avut loc o activitate de celebrare a Biodiversității, cu participarea elevilor din clasele primare ai școlii din localitate, în coordonarea responsabilului Centrului de Informare și Educație Ecologică al ARBDD, fiind evidențiată legătura esențială între beneficiile naturii, a biodiversității pentru hrana oamenilor.

ARBDD a participat și la alte evenimente dedicate Zilei Biodiversității, Guvernatorul Mălin-Matei Mușetescu având un cuvânt de deschidere la Conferința Științifică Internațională „Ecosanogeneza și dezvoltarea durabilă” organizată de Centrul de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu” – C.S.C.B.A..

Celebrarea Zilei Europene a Parcurilor s-a desfășurat sub egida temei „Comorile noastre naturale”.

Cu această ocazie, în data de 24 Mai, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a participat la evenimentul organizat de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva la Centrul de Vizitare al Parcului Național Munții Măcinului din localitatea Greci, județul Tulcea. Evenimentul a cuprins alocuțiuni ale invitaților, prezentări, o expoziție foto și degustare de produse tradiționale specifice parcurilor naționale și naturale din România.

La Sulina, 24 mai – Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită printr-o acțiune de amploare având în vedere desfășurarea în localitate a Concursului Național de Educație Ecologică “Pământul e Casa Noastră” organizată de către Palatul Copiilor Târgu Mureș – Structura Sighișoara în parteneriat cu Palatul Copiilor Tulcea – Filiala Sulina, Liceul Teoretic ,,Jean Bart Sulina” și ARBDD prin responsabilii Centrului de Vizitare Sulina. Cu acest prilej s-a desfășurat un Marș dedicat Mediului, ariilor naturale protejate în special. La acțiune au participat elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart” Sulina și o delegație formată din elevi și cadre didactice de la zece Palate ale Copiilor din țară (Aiud, Sebeș, Pașcani, Craiova, Victoria, Tulcea, Mediaș, Constanța, Motru, Moreni).

De asemenea, la Crișan a avut loc o activitate de educație ecologică dedicată marcării Zilei Europene a parcurilor, efectuându-se o excursie în împrejurimile localității și observarea beneficiilor aduse oamenilor date de regimul de arie naturală protejată a RBDD. La acțiune au participat elevi din învățământul primar și din clasele a V-a și a VI-a. Acțiunea a debutat cu realizarea de desene pe asfalt cu specii reprezentative din rezervație.

La activitățile organizate în perimetrul RBDD dedicate sărbătoririi celor două evenimente de mediu au participat un număr de 231 de elevi și profesori.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*