Recoltarea plantelor medicinale din păduri reprezintă o activitate tradițională a Direcției Silvice Tulcea. An de an se recolteqză cantității mportante de floare de tei pucios (Tilia cordata Mill) sau tei argintiu (Tilia tomentosa Moench).
Sfârșitul lunii iunie reprezintă perioada optimă pentru recoltarea florii de tei argintiu.
Recoltarea plantelor medicinale se face cu muncitori zilieri, în conformitate cu Legea 52/2011 actualizată. Pentru un kilogram de floare de tei în stare verde prelucrată, ocoalele silvice plătesc suma netă de 7,40 lei/kg, din care 2,41 lei/kg se rețin la sursă pentru taxe către stat și diferența de 4,99 lei se plătește muncitorului în mână.
“Dacă dorești să realizezi această activitate tradițională alături de personalul silvic, poți lua legătura cu pădurarul din zonă. Reține că activitatea este integral plătită de către ocoale și nu sunt permise compensări ale muncii prestate cu lemne, produse ale pădurii, etc. Trebuie doar ca, înainte de începerea lucrului, să fii atent instruit cu privire la regulile de recoltare și de asemenea cu măsurile de securitate și sănătate în muncă”, au transmis reprezentanții Direcției Silvice.
Nordul Dobrogei deține cel mai mare areal de tei din sud – estul Europei și, alături de stupărit, recoltarea florii de tei reprezintă o activitate tradițională care se realizează cu localnici.
Be the first to comment