La sala Mihail Kogălniceanu, a avut loc dezbaterea privind constituirea Rezervației Biosferei Trans-frontiere „Delta Dunării – Prutul de Jos“ dintre România, Ucraina și Moldova.
La dezbaterea organizată de Comisia permanentă comună a Senatului și Camerei Deputaților pentru relația cu UNESCO, au participat, pe lângă membrii comisiei, Excelența sa, Mihai Gribincea, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova și Excelența sa, Oleksandr Bankov, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei, deputații tulceni Mirela Furtună, Lucian Simion, Ion Ganea, Vasile Gudu, Ibram Iusein și Andrian Ampleev și reprezentați ai instituțiilor de mediu.
„Vă mulțumesc că ați acceptat, la inițiativa domnului deputat Lucian Simion, să aveți această întâlnire la Tulcea, pentru că eu consider că la Tulcea sunt marile probleme care trebuie dezbătute în această zonă delicată de mediu. Vreau să le urez bun venit celor doi ambasadori, al Ucrainei și al Republicii Moldova, și tuturor celorlalți invitați. Sper ca întâlnirea de aici să fie una lucrativă, să vedeți realitățile din Delta Dunării, din care decurg și impunerile pe care trebuie să le respectăm. Ceea ce vreți să construiți, această rezervație a biosferei transfrontaliere dintre cele trei țări, Moldova, Ucraina și România, este o inițiativă care merită felicitări, pentru că problemele de mediu trebuie tratate într-un context global. Aici, la Tulcea, noi am reușit să obținem o finanțare prin acest instrument unic în România, ITI, de 1,2 miliarde euro, având ca referință Delta Dunării și dezvoltarea și protejarea acestui patrimoniu UNESCO de care ne bucurăm. Mă gândesc ce ar însemna un proiect pe această deltă transfrontalieră, în cele trei țări, cu potențialul fiecăreia, un proiect comun de mediu, pe viitoarea finanțare, care nu ar face decât bine și care ar crea o unitate de măsuri și de decizii pe acest areal. Sper să vă simțiți bine în zilele pe care le petreceți la Tulcea, dezbaterile să fie constructive iar această rezervație transfrontalieră să se înfăptuiască pentru că nu vor fi decât beneficii“, a declarat președintele Horia Teodorescu.
„Mă bucur să ne aflăm astăzi la Tulcea în încercarea de a face pași concreți pentru colaborarea trilaterală România, Republica Moldova și Ucraina, care să ducă la politici comune de gestionare a unui important patrimoniu natural al UNESCO, reprezentat de rezervațiile biosferei Delta Dunării din România, Dunărea din Ucraina și Prutul de Jos din Republica Moldova. Va fi cu siguranță o întâlnire rodnică ale cărei rezultate se vor regăsi în politici comune de mediu, în proiecte comune de cercetare, de monitorizare, în proiecte cu caracter științific, cultural sau artistic“, a declarat președintele Comisiei permanente comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru relația cu UNESCO, deputatul Ionel Palăr.
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și-a propus prin planul de acțiuni prevăzut pentru anul 2018 să susțină și să impulsioneze constituirea Rezervației Biosferei Trans-frontieră Trilaterală „Delta Dunării – Prutul de Jos“ dintre România, Ucraina și Republica Moldova, agreată și de Comisia Trilaterală la nivel ministerial dintre cele trei țări. Una din cerințele esențiale pentru constituirea acesteia era ca și Rezervația Științifică „Prutul de Jos“ să devină rezervație a biosferei. Astfel, în cadrul celei de 30-a sesiuni a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului „Omul și Biosfera“, eveniment care s-a desfășurat la Palembang (Indonezia), în perioada 23-28 iulie 2018, Rezervația Științifică „Prutul de Jos“ a primit statutul de Rezervație a Biosferei UNESCO.
Be the first to comment