Chiar dacă sistemul impus de situația actuală de dezbatere și vot al legilor din Parlament este unul comod, deputatul tulcean, Anișoara Radu este de părere că trebuie să se revină în Parlament, acolo unde este multă treabă.
Anișoara Radu spune că în cursul zilei de 23 aprilie s-a dezbătut și votat un număr important de proiecte legislative „pe care colegii liberali nu vor cu nici un chip să le accepte.“
Un proiect extrem de important se referă la modificarea OUG dat de Guvernul Orban privind amânarea ratelor bancare.
„Noi, social-democrații, am eliminat dobânda la dobândă în procesul de amânare a ratelor pentru firme și populație. Restanțierii, segmentul cel mai vulnerabil, beneficiază la rândul său de amânarea ratelor.
De asemenea, conform variantei propuse de social democrați, firmele pot cere amânarea rambursării creditelor dacă li s-au diminuat veniturile cu 15% din cauza crizei din sănătate, spre deosebire de varianta Guvernului Orban, care admitea un procent de 25%.
Totodată, producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă au posibilitatea amânării plăților la împrumuturile bancare, cu până la 18 luni. Măsura se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă conform prevederilor ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Tot astăzi, am corectat OUG privind unele măsuri fiscale pentru companii: se extinde până la 25 octombrie termenul de plată pentru impozitul pe profit, se acordă o bonificație nediscriminatorie de 10% TUTUROR firmelor care achită la scadențele normale impozitul de profit. În varianta guvernului se făcea o discriminare, bonificația era de 5% pentru contribuabilii mari și de 10% pentru cei mijlocii“,a precizat deputatul PSD, Anișoara Radu.
Potrivit acesteia, conform legii adoptate joi, 23 aprilie, dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. Se aplică și cererilor depuse după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020. Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020. Perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor poate fi depășită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată.
Pentru debitori, persoane fizice, pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depășirea limitei de vârstă. Sunt de asemenea eligibili debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.
„Toate acestea vor intra în vigoare doar dacă Președintele Iohannis va promulga aceste legi“, a subliniat deputatul PSD de Tulcea, Anișoara Radu.
Banca va gasi solutia de a mai mulge ceva si din asta. Pariem?