Debut de an școlar cu dreptul, în comuna Hamcearca. Elevii primesc rechizite gratuite în prima zi de școală, iar orele de educație fizică se vor ține pe terenul de sport nou-nouț

Școala din Hamcearca. FOTO Cristina Sîmbeteanu

În gospodăriile de pe colinele localității Hamcearca din județul Tulcea a început zarva premergătoare începerii unui nou an școlar. Părinții aleargă după rechizite și hăinuțe noi, în timp ce copiii se bucură, la joacă, de ultimele zile ale vacanței de vară. De luni, 9 septembrie, ia startul noul an de învățământ.

Directoarea școlii gimnaziale din comuna Hamcearca, prof. Olimpia Chițu, a vorbit, pentru TLnews, despre stadiul pregătirilor pentru primirea elevilor.

„Așteptăm cu mare nerăbdare și în același timp cu mare emoție să înceapă școala. Eu tot timpul spun că noi ne numărăm bobocii toamna. Așteptăm cu nerăbdare primul clinchet al clopoțelului, să revedem curtea școlii plină de copii, de zâmbetul lor, de glasurile lor, de gălăgia lor. Noi am început activitatea de luni, cadrele didactice au fost prezente și am pregătit toate clasele în așteptarea copiilor”, a declarat directoarea.

Unitățile școlare din comuna Hamcearca se află deja în al doilea an în care derulează Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS). Potrivit directoarei Olimpia Chițu, pe 9 septembrie, copiii din comună vor primi tot setul de rechizite, inclusiv ghiozdane, astfel încât presiunea financiară asupra familiilor să fie diminuată, iar prezența elevilor la cursuri să nu mai întâmpine probleme.

Conducerea școlii mai dezvăluie că, pentru a-i primi așa cum se cuvine pe învățăcei, încă din luna august s-a desfășurat o curățenie generală, la toate cele trei unități de învățământ din satele comunei Hamcearca.

„S-au văruit toate sălile de clasă de la Școala Gimnazială Hamcearca, inclusiv sălile destinate grădinițelor, s-au vopsit ușile, s-au vopsit toate cadrele exterioare, însemnând gard, însemnând soclul școlii, s-au igienizat podelele, mobilierul, s-au spălat geamurile, s-a făcut o curățenie generală în adevăratul sens al cuvântului. Cu ajutorul primăriei am făcut deratizarea și dezinfecția spațiilor școlare și a curților școlilor. Hornurile au fost curățate și pregătite pentru iarna care vine, lemnele au fost achiziționate, partea a doua urmează să fie livrată până la sfârșitul lunii septembrie”, a explicat Olimpia Chițu, pentru TLnews.

La rândul său, primarul comunei Hamcearca, Ion Acceleanu, are și el gânduri bune de transmis atât copiilor care urmează să înceapă școala, precum și părinților acestora:

„Începutul de an școlar este bucuria întregii comunități. Preșcolarilor și elevilor le urez să aibă un an reușit cu rezultate cât mai bune la învățătură. Am toată încrederea că personalul didactic de calitate pe care îl avem la noi în comună va face în așa fel încât să le insufle copiilor dragostea pentru carte și îi va face să înțeleagă faptul că fără învățătură nu poți realiza lucruri mărețe în viață. Părinților le urez multă sănătate și să fie convinși că școala și grădinița se ocupă de copiii lor exact așa cum ar trebui, oferindu-le cunoștințele de care au nevoie pentru viață în completarea educației sănătoase primite în familie”, a afirmat primarul.

De altfel, o bucurie mare pe care administrația publică locală a reușit să le-o creeze copiilor din Hamcearca o reprezintă și terenul de sport modern, amplasat în vecintătatea școlii și care a fost inaugurat, cu mare fast, chiar pe 1 iunie. Din noul an școlar, atât preșcolarii, cât și elevii de învățământ primar și gimnazial vor putea desfășura orele de educație fizică în siguranță, în aer liber.

Pe data de 20 august a avut loc recepția proiectului, urmând ca acum, imediat după debutul anului de învățământ, Primăria Hamcearca să dea, oficial, terenul de sport în folosință școlii gimnaziale din localitate.

„Acest teren de sport reprezintă nu numai mândria noastră, ci este una dintre cele mai mari realizări administrative rezultate din buna colaborare dintre Școala Gimnazială din Hamcearca și primăria comunei”, a mai adăugat directoarea școlii.

În total, începutul de an școlar adună în bănci 30 de preșcolari și 88 de școlari, în toate cele trei localități care compun comuna Hamcearca. Însă, după cum a ținut să puncteze și prof. Olimpia Chițu, sporul natural negativ de la nivel național se reflectă și în numărul scăzut de elevi ai școlilor și grădinițelor din Hamcearca. Totuși, un număr redus de copii nu înseamnă rabat de la calitate atunci când vine vorba de actul educațional, dă asigurări directoarea.

„Populația școlară este în scădere la nivel național, însă noi încercăm să le oferim copiilor noștri tot ceea ce au nevoie pentru școală. De altfel, la început de an școlar, eu și colegele mele, le urăm copiilor, dim toată inima, mult, mult succes, multă putere de muncă, să se joace, să învețe, să ne fie alături. Părinților, de asmenea, le dorim multă sănătate și să parcurgem acest an al cunoașterii împreună, așa cum am mers, mână în mână, și în anii anteriori, ca, în iunie, să tragem linie și să ne bucurăm de tot ce am parcurs împreună. Mereu am spus, copiii de la școală sunt totul nostru. Ei, la școală, sunt copiii noștri, acasă sunt copiii dumnealor, însă împreună creștem viitorul. Ei sunt viitorul și atunci trebuie să creștem tineri educați, tineri pregătiți să facă față tuturor provocărilor vieții”, a transmis directoarea Școlii Gimnaziale din comuna Hamcearca, prin intermediul TLnews.

Primarul Ion Acceleanu dă asigurări că grija administrației publice locale din Hamcearca pentru dezvoltarea infrastructurii de învățământ nu se va diminua. Acceleanu își dorește să obțină fondurile guvernamentale necesare pentru construcția unei săli de sport, dar până atunci, colaborează cu școala din localitate pentru a atrage sponsorizări pentru performanțele echipelor sportive școlare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*