Costel Vicol, senator USR Tulcea, spune că la nivel mondial, industria turismului are tot mai mare influenţă pozitivă asupra economiei și a afirmat că și pentru Tulcea, turismul poate constitui un element integrator între oamenii de diferite culturi, naţionalităţi şi religii.
„Prioritatea noastră ar trebui să fie creșterea numărului de turişti, incluzând și turismul gastronomic. Potențialul zonei din acest punct de vedere, fiind imens. În orice călătorie o persoană intră în contact cu istoria, tradiţiile, cultura, natura și caracteristicile altor ţări, iar într-un circuit gastronomic oamenii ajung să înţeleagă lumea intr-un mod neconvenţional.
În felul acesta, călătorii ar cumpăra circuite speciale pentru a experimenta bucătăria noastră. În plus, faţă de turismul gastronomic există tipuri speciale ale acestuia cum ar fi turismul culinar sau turismul pentru mâncare și agroturismul care sunt, de asemenea, de mare interes pentru cercetare”, a declarat Costel Vicol.
Senatorul USR Tulcea a punctat că interesul pentru mâncarea locală și bio agricultură a crescut semnificativ, iar consumul de produse alimentare locale aduce beneficii asupra economiei locale, dar contriibuie și la protejarea mediului înconjurător.
”Una dintre măsurile prioritare în dezvoltarea turismului gastronomic ar fi susținerea și promovarea bio agriculturii și a producători locali, prin:
– promovarea piețelor locale și a magazinelor de specialitate scopul fiind că turiștii să opteaze pentru a face cumpărăturile la piețele locale și magazinele de specialitate, unde poți găși produse proaspete de la producătorii locali de încredere. Această este o oportunitate excelentă de a interacționa direct cu fermierii și de a află mai multe despre proveniența și metodele de producție ale alimentelor.
– stimularea și susținerea restaurantelor și cafenelelor să folosească ingrediente locale, astfel încât turiștii să poată alege restaurante și cafenele care folosesc ingrediente provenite de la producătorii locali, urmate de susținerea acestor practici prin promovare, respectiv prin impresii și recenzii pozitive.
– implicarea turiștilor în programe și evenimente în care să învețe să gătească rețete locale, cu produse locale și de sezon. În felul acesta explorează rețetele tradiționale și moderne care valorifică zona, iar aprecierea acestora va fi o formă de promovare la nivel internațional.
– susținerea unor campanii de conștientizare și educare care promovează o alimentație durabilă și responsabilă, precum și beneficiile unor afaceri de familie care îmbină turismul și gastronomia, în care comunitatea este direct implicată”, a mai punctat senatorul USR Tulcea.
Costel Vicol a mai spus că într-o epocă în care turismul gastronomic devine din ce în ce mai popular, constituind o motivație în plus pentru călători consideră potrivit să promovăm Tulcea și turiștii să fie determinați să cunoască cât mai mult din culisele bucătăriei locale.
”Totodată, este esențial să urmărim că prin dezvoltarea turismului să sprijinim producătorii locali și să promovăm dezvoltarea economiei” – Costel Vicol.
Be the first to comment