Consiliul Județean Tulcea propune restaurarea Casei memoriale „Panait Cerna“

Casa memorială „Panait Cerna“. FOTO Leonov Valeriu

Cu ocazia deschiderii Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice – Acțiunea tematică Case memoriale, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM) intenționează să depună o cerere de finanțare și documentele necesare pentru înscrierea proiectului „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei memoriale Panait Cerna”, termenul limită de depunere fiind 10 iunie 2024, prin care se propune realizarea documentației tehnico-economice necesare restaurării propriu-zise a punctului muzeal mai sus menționat.

Bugetul proiectului este în cuantum de 248.500 lei (inclusiv TVA), iar cota de cofinanțare necesară din partea Consiliului Județean este de minim 10% din această sumă, respectiv 24.850 lei (inclusiv TVA).

Casa Memorială „Panait Cerna“, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, reprezintă un bun model de păstrare a unui exemplar corect conservat de patrimoniu autentic rural, fiind unică în spațiul nord-dobrogean atât din punct de vedere arhitectural, cât și prin statutul de casă memorială a poetului-filozof Panait Cerna (1881-1913), demn urmaș al lui Mihai Eminescu (așa cum îl numea Al. Vlahuță), căci aici s-a născut și și-a petrecut poetul primii ani din viață.

Aflată în centrul localității Cerna, într-o zonă protejată (pe teritoriul Parcului Național Munții Măcinului) și de interes turistic (înscrisă în mai multe circuite turistice, cum ar fi „Bucătăria Hercinică“), casa are o importanță deosebită pentru dezvoltarea economică, turistică, culturală a județului nostru.

În rândul comunității există un atașament deosebit față de obiectivul muzeal: aici se organizează, an de an, evenimente cu largă participare atât la comemorarea poetului (26 martie), dar și la nașterea sa (26 august).

În localitate, lângă primărie se află Școala Panait Cerna, unde poetul a urmat cursurile primare și Biblioteca Dumitru Cerna – un intelectual din localitate care și-a dedicat viața studierii vieții și operei lui Panait Cerna.

Extinderea spațiului expozițional prin reîntregirea pe cât posibil a parcelei casei a determinat ICEM să cumpere, în 1999, de la nepoatele poetului, Costea Elena și Sasu Floarea, curtea și anexele gospodărești, permițând astfel realizarea unei expoziții de unelte tradiționale de ocupații și meșteșuguri și montarea unui bust al poetului.

Fiind vorba de o construcție cu două corpuri unite printr-un spațiu deschis, acoperit, Casa Memorială „Panait Cerna“ este exploatată în respectul pentru conservarea tradițiilor funcționale și arhitecturale locale, ca unitate muzeală ce conține, în afara expoziției documentare privitoare la viața poetului, și trei săli, și o expoziție etnografică în aer liber, ilustratoare a specificului zonal al gospodăriei dobrogene.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*