Forțele Navale Române vor fi sâmbătă, 1 decembrie, parte a celui mai important și așteptat moment al anului 2018, Centenarul Marii Uniri. Românii din țară și de peste hotare vor sărbători împreună împlinirea a 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, care s-a realizat în urma celor trei Uniri cu România, a Basarabiei (27 martie 1918), a Bucovinei (28 noiembrie 1918) și a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului (1 decembrie 1918).
Peste 1.000 de marinari militari vor participa, în șase orașe, la evenimentele organizate pentru a comemora sacrificiul eroilor români și pentru a sărbători Ziua Națională a României. Ceremoniile militare și religioase, planificate pentru acest moment istoric, se vor desfășura sâmbătă, 1 decembrie, în Constanța, la „Monumentul Eroilor căzuți din Primul Război Mondial” din Cimitirul Central, de la ora 08.30 și în Parcul Tineretului din zona Casei de Cultură, începând cu ora 11.00, în Mangalia, la Complexul Monumental din Piața Republicii, ora 10.00, în Brăila, în Piața Independenței, ora 10.00, în Tulcea, în Piața Tricolorului, ora 10.00, în Babadag, la „Monumentul Eroilor 1916-1918”, ora 10.00, și în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, începând cu ora 08.00, și în Piața Arcul de Triumf, de la ora 10.00.
În capitală, mai mult de 400 de militari ai Forțelor Navale Române vor participa la cele două activități, iar la Parada Militară vor defila cinci detașamente formate din marinari militari ai Flotei, infanteriști marini, studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, dar și elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari „Amiral Ion Murgesc” și ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, o premieră pentru această sărbătoare. Deasupra blocurilor de paradă și spectatorilor care vor fi prezenți, va evolua, alături de celelalte aparate militare de zbor, și elicopterul IAR-330 Puma Naval, utilizat în misiunile de cercetare, căutare și identificare a navelor si submarinelor inamice din largul mării, fiind parte a Flotilei 56 Fregate.
Ca de fiecare dată, de Ziua Națională, drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz, în timp ce militarii aflați în misiune în teatrele de operații vor desfășura ceremonii militare și activități specifice.
Pagina de istorie a României din urmă cu un secol prezintă Marina Militară Română ca fiind un organism solid și necesar pentru granițele de apă ale țării noastre, aspect justificat de acțiunile îndeplinite de militarii săi în timpul Primului Război Mondial (1914-1918), mai exact, misiunile de deminare a Dunării și a apelor litorale de pe țărmul românesc al Mării Negre, pentru asigurarea securității navigației. Sâmbătă, 1 decembrie, publicul va avea ocazia să viziteze, gratuit, expozițiile permanente și temporare, de la Muzeul Național al Marinei, din Constanța, în intervalul orar 10.00-16.00, pentru a răsfoi câteva file din istoria Marinei Române.
În anul Centenarului, Forțele Navale Române sunt o parte indispensabilă a Armatei României, un furnizor de securitate pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Cu un sistem educațional militar de marină foarte bine apreciat, atât la nivel național, cât și internațional, cu un personal profesionist, format din marinari și scafandri militari, infanteriști marini, dar și specialiști în diverse domenii specifice, cu o flotă maritimă și o flotilă fluvială capabile să îndeplinească cu succes orice tip de misiune NATO desfășurată în cele trei medii de acțiune, Marina Militară Română reprezintă, la o sută de ani de la înfăptuirea Statului Național Unitar Român, capacitatea de forță flexibilă și adaptabilă pentru a acționa cu promptitudine pentru îndeplinirea responsabilității de apărare a cetățenilor și teritoriului României.
Be the first to comment