Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea a găzduit marți, 24 mai, vernisajul expoziției – Cărțile de rugăciuni – abecedare ale credinței și pâine pentru suflet. Expoziția este organizată în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea și este dedicată anului 2022 declarat în Biserica Ortodoxă Română ca fiind – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.
Expoziția cuprinde aproape 80 de cărți de rugăciuni, tipărite începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea și până în prezent și este organizată pe trei secțiuni:
- Carte de rugăciuni tipărită în perioada (1890 – 1945)
- Carte de rugăciuni tipărită în perioada (1945 -1989)
- Carte de rugăciuni în limba străină, pentru diferite comunități religioase și religii. (limba engleză, franceză, germană, maghiară, greacă, armeană, bulgară, rusă, turcă, ebraică, rromani, armână etc)
Cadrul expozițional este îmbogățit cu obiecte de cult și accesorii folosite în actul rugăciunii și al devoțiunii religioase, precum și cu fotografii sugestive care fac trimitere atât la rugăciunile pentru viața de aici, cât și centru viața de dincolo.
Un moment special l-a constituit prezența corului Seminarului Teologic din Tulcea care a interpretat un buchet de cântări pascale.
La evenimentul de marți, alături de Preasfințitul Părinte Visarion, s-au aflat preoți, personalități ale vieții culturale tulcene, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Casian”, precum și credincioși.
Expoziția va fi deschisă pe parcursul întregului an și face parte din programul activităților culturale pe care Episcopia Tulcii le organizează cu prilejul Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.
Be the first to comment