Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare – proiectul CEDICROM 2, în derulare

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare - proiectul CEDICROM 2, în derulare

În fiecare an în România peste 3.000 de femei sunt depistate cu cancer de col uterin. Din păcate peste 1.700 de femei pierd lupta cu această boală[i]. O parte din motivele care duc la această situație sunt: lipsa de informare, frica, rușinea, tabuurile sociale, dar și lipsurile financiare și accesul precar la serviciile de testare și de vaccinare. Întâlnim aceste situații cu precădere în mediul rural, în comunități izolate cu populație vulnerabilă ori la grupuri etnice, de exemplu romi. Cancerul de col uterin este provocat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papiloma Uman), care provoacă schimbări la nivelul celulelor colului uterin. HPV este un virus întâlnit frecvent, care se transmite în timpul contactului sexual.

Pentru a crește accesul la serviciile de testare și vaccinare, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) desfășoară proiectul „Consolidarea la nivel național a capacității sectorului de sănătate românesc pentru implementarea de programe de screening pentru tipurile de cancer adecvate la intervenții de detectare precoce eficiente ” – CEDICROM 2. Programul este realizat în parteneriat cu Oslo Universietssykehus HF / Kreftregistret din Norvegia, în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 și cofinanțat de Ministerul Sănătății.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare – proiectul CEDICROM 2, în derulare

„Proiectul este gândit pentru femei care au mai greu sau nu au deloc acces la servicii medicale – de cele mai multe ori, este vorba despre persoane care nu sunt în sistemul asigurărilor de sănătate. Am vizat o sută de comunități din șapte județe – Arad, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Timiș și Tulcea; este vorba de comunități izolate, fie că vorbim de o izolare socială (zone sărace), o izolare etnică (grupuri etnice, de exemplu romi), ori o izolare geografică (în munți, la frontieră ori în Delta Dunării). Am avut o componentă de testare, cu posibilitatea urmăririi ulterioare: 7.000 de teste, aplicate atât prin intermediul cabinetelor medicale din zonă, cât și prin auto-prelevare, cu instructajul aferent. În contextul pandemic internațional, am acordat o atenție sporită procedurilor de siguranță, pentru ca persoanele din grupul-țintă să beneficieze de cele mai bune condiții. Rezultatele testării ne arată, din păcate, o incidență ridicată a infectării cu HPV: aproape 700 de teste au avut rezultat pozitiv. Pacientele cu rezultat pozitiv în screening vor fi urmărite și sprijinite în continuare. În această etapă obiectivul nostru este prevenția cancerului de col uterin prin vaccinare, iar pentru asta am avut la dispoziție 1000 de vaccinuri HPV gratuite pentru populația vulnerabilă din județele amintite ”, explică Dr. Florian Alexandru Nicula, directorul de proiect.

În CEDICROM 2 au fost implicați 20 de mediatori sanitari, buni cunoscători ai situațiilor locale pentru fiecare zonă. Aceștia au mers în comunitățile vizate și au discutat cu medicii de familie, cu cei de la cabinetele de planning familial (în cazurile în care acestea existau), cu beneficiarii; Împreună cu echipa mobilă IOCN au împărțit materiale informative și au înlesnit recoltarea probelor pentru testare – au fost vizate femeile din grupa de vârstă la risc de 25-64 de ani. Femeile au avut posibilitatea să opteze pentru prelevarea probei în regim de autoprelevare, în initimitatea casei lor sau să se adreseze specialiștilor medicali deplasați cu Unitatea mobilă. Proiectul a avut un impact major în toate comunitățile în care a fost implementat. Mii de femei au avut posibilitatea să efectueze gratuit testele de prevenire a cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare – proiectul CEDICROM 2, în derulare

„Am mers în comunele din județul Gorj și am vorbit cu medicul de familie, cu cei de la cabinetele de planning familial, să vedem ce persoane pot beneficia de acest program, din listele dânșilor. Am stabilit apoi zilele clare pentru recoltare, proces care s-a desfășurat în cabinetele medicale, mai ales că am avut și o componentă de auto-prelevare. Dată fiind situația pandemică, am luat măsuri sporite de siguranță pentru toți cei implicați”, povestește Roxana, mediator sanitar în cadrul proiectului.

În urma miilor de teste efectuate, persoanele ale căror teste au ieșit pozitive au fost luate în evidență și, de la caz la caz, pentru acestea vor urma proceduri suplimentare, de la confirmarea diagnosticului până la tratament, prin sistemul see and treat. Astfel, fără îndoială, acest proiect contribuie la salvarea multor vieți omenești. Costul pierderii unei femei prin cancer de col uterin este enorm atât pentru familia, cât și pentru societatea din care ea face parte.

Serviciile medicale incluse în protocolul de urmărire sunt: testarea Babeș-Papanicolau pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani, testarea CareHPV pentru femeile de 30-64 de ani, recoltarea testelor Babeș-Papanicolau pentru efectuarea triajului citologic, confirmarea testelor pozitive, evaluarea colposcopică la fața locului și criocauterizarea.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare – proiectul CEDICROM 2, în derulare

Implicarea în proiectul CEDICROM 2 a avut și un efect… neașteptat pentru Roxana, după cum ea ne povestește: „Prietena mea cea mai bună este o femeie grozavă; are 43 de ani, doi copii și o situație financiară bună. E o femeie informată în general, știa despre testul HPV și totuși nu și-l făcuse niciodată. L-a făcut acum și a fost o surpriză foarte mare faptul că a ieșit pozitiv. A făcut investigații suplimentare, iar pentru că infecția a fost descoperită la timp, acum este bine”, spune Roxana

Aceasta este doar una din situațiile în care implementarea acestui proiect a avut un impact pozitiv asupra femeilor care au participat la testare, femei active în viață și în societate, femei care sunt mame, soții, surori sau prietene.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare și vaccinare – acesta este și obiectivul proiectului CEDICROM 2. „Cea mai eficientă modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea fetelor înainte de debutul activității sexuale și participarea femeilor adulte la programe de screening”, concluzionează Dr. Florian Alexandru Nicula.

O prezentare detaliată a proiectului și mai multe informații despre cancerul de col uterin se găsesc pe site-ul dedicat proiectului.

Proiectului CEDICROM 2 este implementat din Mecanismul Financiar SEE 2014-2021 si este cofinanțat de Ministerul Sănătății.

[i] Sursa: Global Cancer Observatory – https://gco.iarc.fr/

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*