Ca urmare a apariţiei unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul administrativ a patru comune (Ceatalchioi, Pardina, Maliuc şi Somova) şi a municipiului Tulcea, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a convocat Centru Local de Combatere a Bolilor (CLCB) pentru a veni în sprijinul echipelor de medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea.
La şedinţa CLCB a fost invitat şi a participat şi secretarul de stat Geronimo Răducu Brănescu, preşedintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care a subliniat faptul că există doi factori ce provoacă răspândirea bolii: factorul animal şi factorul uman. Dacă pentru factorul animal au fost luate de către medicii veterinari toate măsurile de izolare a focarelor, în ceea ce priveşte factorul uman este nevoie de cooperarea cetăţenilor cu autorităţile statului şi semnalarea oricărei suspiciuni a bolii, respectiv atunci când constată că animalele lor au febră. De asemenea, în cadrul şedinţei CLCB a fost comunicat faptul că s-au confirmat 37 de focare în cele cinci unităţi administrativ teritoriale iar numărul mortalităţilor la suine a ajuns la cota 35. Boala nu este periculoasă pentru om, însă în cazul porcinelor virusul pestei porcine africane provoacă mortalitate în 100% din cazuri.
Tot în cadrul CLCB a fost luată măsura instituirii de filtre la ieşirile din municipiul Tulcea şi la trecerea bac între municipiu şi suburbie, ca măsură suplimentară de izolare a bolii pe raza celor patru comune şi a suburbiei municipiului Tulcea.
DSVSA Tulcea face un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodăria sau ferma cu aceleaşi haine și încălțări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerera în exploatațiile proprii a unor porcine de proveniență necunoascută și mai ales fără înştiinţarea medicului veterinar.
IMPORTANT:
Boala nu afectează omul, însă pierderile economice cauzate prin numărul mare de cazuri de îmbolnăviri, numărul mare de pierderi prin moarte, pierderile economice mari la nivel de industrie – prin mortalitatea cauzată de evolutia bolii, limitarea mișcarii animalelor, reducerea pieței de desfacere prin interdicții de export animale vii și produse din carne de porc, etc; fac ca această boală să fie extrem de păgubitoare.
Pe de altă parte, boala este foarte importantă, căci datorită rezistenței foarte mari a virusului în mediul înconjurator, precum și a contaminării unor vectori (precum căpuşele, în care virusul poate rămane activ câțiva ani), boala devine endemică (adică o boală care persistă într-o anumită regiune, într-o anumită populație de animale), foarte greu de eradicat, cu costuri uriașe.
Nu există nici un tratament pentru porcinele bolnave de pestă porcină africană. Porcii afectați trebuie sacrificaţi, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii.
Nu există vaccinuri pentru aceasta boala, deci nu se poate face vaccinare. De aceea, cele mai eficiente măsuri sunt cele de prevenire a introducerii bolii, prin respectarea măsurilor de biosecuritate.
Be the first to comment