14 minori care lucrau la negru și multe alte deficiențe au fost depistate de inspectorii ITM Tulcea în urma unor controale

Sediul ITM, AJPIS și Casa de Pensii Tulcea. FOTO Cătălin Schipor

În prima lună a acestui an, inspectorii ITM Tulcea au efectuat un număr de 158 de controale, dintre care 74 au fost pe linia relațiilor de muncă și restul de 84 pe linia protecției muncii. În urma acestora au fost aplicate 160 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 213.000 lei.

La patru dintre societățile controlate au fost găsiți muncitori la negru, în total fiind vorba de 19 persoane – 14 minori și 5 femei. Pentru aceste nereguli au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, 11 dintre acestea fiind amenzi în valoare de 198.000 lei și au fost întocmite actele pregătitoare întocmirii unui dosar penal. Pe lângă munca nedeclarată, inspectorii ITM au mai găsit și alte nereguli la firmele controlate: neînregistrarea CIM în termen, nepăstrarea registrului electronic la sediul social și întârzieri în depunerea deciziilor de majorare a salariilor.

La capitolul Protecția Muncii au fost efectuate controale la 84 de angajatori unde s-au aplicat 136 de sancțiuni în valoare de 15.000 lei. În această perioadă au fost înregistrate și două evenimente deosebite, unul dintre ele fiind accidentul de muncă din cadrul Șantierului Naval. Neregulile depistate de inspectori au fost: nu sunt evaluate riscurile pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor; nu este întocmit planul de prevenire și protecție; nu sunt elaborate instrumente proprii pentru completarea și aplicarea reglementărilor de SSM; nu este ținută evidența verificărilor periodice a echipamentelor de muncă și nu se face supravegherea de sănătate a lucrătorilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*