Sfaturile polițiștilor tulceni cu privire la comerțul online

Polițiștii vă recomandă atenție sporită atunci când comandați online. FOTO Cătălin Schipor

Apropierea sărbătorilor de iarnă trebuie să fie un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Mai altruişti, mai darnici, mai doritori de a petrece împreună cu cei dragi avem dorinţa de a pregăti din timp mici surprize pentru colegi sau membrii familiei.

 

În această perioadă în care cei mai mulți comercianți oferă reduceri la numeroase produse, Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea vă recomandă să fiți atenți la câteva aspecte ce vă vor feri de neplăceri:

1.Verificați ceea ce vedeți!
Nu vă veți duce niciodată să faceți cumpărături într-un loc care vi se pare suspect și care nu vă inspira încredere. La fel, nu este bine să vă încredeți și să începeți să cheltuiți bani atunci când vă aflați pe paginile unui site care arată dubios și care vă dă senzația că ceva ar fi în neregulă. Cu toate că aparențele nu sunt întotdeauna edificatoare, un pic de documentare în ceea ce privește un site care nu arată profesionist, nu strică niciodată.

2.Studiați atent reputația magazinului online!
Căutați online review-uri facute de alți internauți (uneori chiar pe site-ul în cauză), sunt mulți în ziua de azi cei care, la o experiență pozitivă sau negativă simt nevoia să își exprime părerea. Din experiența lor veți învăța destule lucruri care vă vor ajuta să faceți afaceri bune sau sa le evitați pe cele proaste.

3.Căutați magazine care au afișate date de contact la vedere, inclusiv număr de telefon.
Magazinele serioase sunt transparente: pot fi contactate oricând și îți răspund cu amabilitate la intrebări prinvind produsele pe care doriți să le achiziționați. Ele știu că succesul afacerii lor depinde de dumneavoastră, clientul care nu doar că face cumpărături, dar eventual și recomandă mai departe.

4.Atenție la email-urile cu oferte promoționale!
Acest linkuri fie duc pe un site capcană unde ne introducem datele de card pentru a cumpăra produse fictive sau duc pe site-uri care descarcă pe calculatorul nostru programe tip malware sau keyloggere care preiau informațiile tastate de noi pe alte site-uri, informații precum datele de card care trebuie furnizate când cumpărăm online de pe alte site-uri legitime.
Și cele mai greu de sesizat emailuri capcană sunt cele care par a veni de la magazine de încredere. Este foarte ușor să copiezi designul unui email standard, să pui logo-ul companiei și să creezi un site similar cu cel legitim al brandului. Acest tip de atac se cheama phishing și poate fi detectat foarte ușor urmărind:
-Adresa web a site-ului destinație la care ai ajuns din newsletter – seamănă cu adresa corectă, dar conține mici diferențe;
-Adresa de email a celui care a trimis emailul – domeniul (cuvantul dupa @) este diferit de cel al site-ului corect;
-Conținutul emailului – de multe ori conține greșeli de exprimare și greșeli gramaticale.
De aceea este important să tastăm de mână întotdeauna în browser adresa magazinului, nu să vizitam site-ul folosind linkuri primite pe email, messenger sau social media. Și poate nu ar trebui să deschidem orice email pe care-l primim în inbox de la persoane necunoscute.

5.Căutați oferte bune, dar nu vă lăsați ademenit de ele!
Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărata, fiți mai vigilenți: de cele mai multe ori chiar este prea bună să fie adevarată. Spe exemplu dacă găsiți un telefon mult mai ieftin decăt prețul afișat pe un site cunoscut, se poate, ca la finalul procesului de achiziție, să descoperiți că ați primit doar o replică.

6.Utilizați cardul de cumpărături sau cardul de debit doar pentru site-urile verificate și sigure.

Pentru celelalte folosiți plata ramburs la primirea produsului și solicitați verificarea achizițiilor dumneavoastră.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*