Regal folcloric la Festivalul Păstoritului de la Sarighiol de Deal, ediția XVI

Festivalul Păstoritului de la Sarighiol de Deal a ajuns la a XVIII-a editie. FOTO CJ Tulcea

Festivalul Păstoritului de la Sarighiol de Deal a luat naștere în anul 2003, la inițiativa prof. ing. Dumitru Caimacan Popescu, pentru ca cei la care au fost în vizită de-a lungu anilor cu ansamblul aromân „Dor“ să le poată întoarce vizita. Ajuns la XVIII-a ediție, Festivalul s-a desfășurat între 10 și 14 mai.

În localitatea Sarighiol de Deal, comuna Beidaud, județul Tulcea lua naștere în 1978, Ansamblul Aromân „Dor”, la inițiativa profesorului inginer Dumitru Caimacan Popescu. Ansamblul a fost structurat în două secțiuni: cântece și dansuri aromâne și tradiții și obiceiuri aromâne. În perioada 2016- 2018, ansamblul „Dor“ a fost prezent peste 90 de spectacole și festivaluri atât în țară, cât și în Albania, Macedonia, Bulgaria.

Pentru Festivalul Păstoritului de la Sarighiol,  la Centrul Cultural din localitate au fost vizitate expozițiile de panouri fotodocumentare și obiecte pastorale, dar și cea de lucrări pastorale, desene, obiecte, din cadrul concursului național „Tradiții și obiceiuri de păstorit“ și au avut loc două lansări de carte: „Preparate tradiționale aromâne“ și volumul de poezie aromână „Doru Niagârșitu“. Manifestările au mai cuprins un spectacol tradițional păstoresc prezentat de Ansamblul folcloric aromân „Dor“ și un simpozion dedicat Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului și Centenarului Unirii.

„Profit de ocazie și îi felicit pe tinerii de la Ansamblul aromân „Dor“ din Sarighiol de Deal, inimoșii talentați care au urcat pe scenele festivalului și în acest an și au prezentat un adevărat tablou pastoral. Salut prezența oaspeților din străinătate, din Serbia și din Bulgaria, care sunt sigur că ne vor încânta cu tradițiile lor. Urez bun venit, de asemenea, numeroaselor ansambluri de pe tot cuprinsul țării, din toate regiunile istorice, care, în acest an al Centenarului Marii Uniri, au venit în județul nostru pentru a-și prezenta tradițiile. Ne bucurăm că județul nostru poate găzdui astfel de evenimente culturale, care arată lumii că păstrarea tradiției este una dintre cele mai importante valori ale unei comunități. Aș dori, în acest context, să vă reamintesc faptul că noi, cei din Consiliul Județean Tulcea, avem toată deschiderea atunci când vine vorba despre sprijinirea acestui spectacol de muzică, dans și tradiții. Se împlinesc, iată, 16 ani de când suntem alături de organizatori pentru desfășurarea în condiții optime a acestui eveniment“, a declarat președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, prezent la eveniment.

Programul zilei a mai cuprins o expoziție gastronomică cu preparate specifice zonei Sarighiol de Deal și un spectacol folcloric în aer liber, urmate seara de spectacolul folcloric al ansamblurilor participante la festival

Pentru această ocazie, organizatorii au sacrificat doi porci pentru petrecerea câmpenească de sâmbătă, când s-a încins și o primă horă a prieteniei și au fost făcute și 6.000 de sarmale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*