O delegație a oamenilor de afaceri tulceni s-a întors dintr-o vizită din China, la Suzhou

Delegația oamenilor de afaceri condusă de Cătălin Țibuleac s-a întors din China. FOTO CJ Tulcea

În perioada 24-29 aprilie, o delegație condusă de președintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, formată din oameni de afaceri tulceni din domeniul agricol, a efectuat o vizită în China la Suzhou, pentru consolidarea relațiilor de cooperare inițiate de Consiliul Județean Tulcea cu Municipalitatea Suzhou încă din anul 1995.

Pe parcursul anilor au existat schimburi de experiență, care au contribuit în bună măsură la consolidarea relaţiilor de colaborare şi la identificarea unor noi domenii de activitate, în beneficiul ambelor regiuni.

Din anul 2012, relaţia bilaterală cu Municipalitatea Suzhou din Republica Populară Chineză s-a dezvoltat constant, cooperarea dintre cele două părți căpătând aspecte concrete: implementarea medicinei tradiționale chineze la nivelul municipiului Tulcea, dezvoltarea relațiilor culturale, prin expoziții chinezești aduse la Tulcea și, nu în ultimul rând, efectuarea primilor pași în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor economice.

În toamna anului trecut, o delegație a Consiliului Județean Tulcea, condusă de președintele Horia Teodorescu, a efectuat o vizită de lucru în Suzhou, China, acolo unde, în cadrul unei scurte ceremonii oficiale, președintelui tulcean i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Suzhou.

Astfel, vizita de luna trecută în China a delegației tulcene a constituit un bun prilej de dezvoltare a relațiilor de cooperare economică. Delegația a fost primită de viceprimarul Suzhou, Jiang Lai Qing, care a apreciat interesul părții române pentru dezvoltarea relației de prietenie și cooperare între Suzhou și Tulcea și pe coordonate economice.
Șeful delegației tulcene, Cătălin Țibuleac a transmis mesajul de salut al președintelui Horia Teodorescu, precizând că este în interesul ambelor părți să dezvolte relația pe zona economică, atât din punct de vedere al materiilor prime (agricultură, piscicultură, creșterea animalelor), cât și al investițiilor în zona de prelucrare a acestor materii prime, dar și al turismului.

În cadrul vizitei în China, prof. Zhihai Guo, vicepreședinte în cadrul Institutului Politehnic de Agricultură Suzhou, a avut o întâlnire cu Cătălin Țibuleac, în cadrul căreia a arătat interesul părții chineze de a dezvolta cooperarea și pe zona de învățământ superior, în domeniul agriculturii. Vizate în acest sens sunt liceele de profil din județul Tulcea și din zonele limitrofe, dar și instituții de învățământ superior din regiune pentru încheierea unui parteneriat în domeniul învățământului.

Conform precizărilor făcute de prof. Zhihai Guo, guvernul chinez asigură toate cheltuielile (bursă, cazare, masă) pentru eventualii studenți din România care ar fi interesați să acceseze cursurile Institutului Politehnic de Agricultură Suzhou.

După discuțiile cu Departamentul de agricultură, șeful delegației tulcene, Cătălin Țibuleac a fost invitat să susțină un interviu la Televiziunea Chineză CCTV, în cadrul căruia a prezentat scopul vizitei în China, subliniind relația de cooperare excelentă, bazată pe prietenie și încredere, pe care județul Tulcea o are cu provincia Suzhou. De asemenea, a punctat sprijinul pe care Consiliul Județean Tulcea, prin președintele Horia Teodorescu îl acordă dezvoltării relației de cooperare și pe baze economice.

Vizita delegației române în China reprezintă un pas important în redefinirea relației de cooperare între Suzhou și județul Tulcea. Deschiderea dialogului pe teme economice creează premisele pentru o dezvoltare atât pe ceea ce înseamnă exportul de materii prime agricole în China, dar și eventuale investiții în sistem joint-venture pentru prelucrarea acestor materii prime.

Partea chineză s-a arătat interesată de a crea o bază de dialog pentru dezvoltarea relației economice atât în domeniul agriculturii, cât și în domeniul turismului. În acest sens, este de menționat interesul arătat de firmele: Suzhou Jinji Foods Co. Ltd, Youi Group, JinMaisui și Tongda – Changshu Slaughterhouse Equipment Co. Ltd. pentru agricultură și TongCheng pentru turism.

Cu acest prilej, s-a evidențiat necesitatea creării unor structuri asociative în domeniul agricol pentru a deveni parteneri viabili de dialog în domeniul agriculturii, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Tulcea putând suplini cu succes acest rol.

Un segment important în redefinirea relațiilor bilaterale cu Suzhou îl reprezintă domeniul turismului, fiind create premise solide de dezvoltare, partea chineză oferind deja serviciile de promovare, gratuită, în China a destinației turistice Delta Dunării și Dobrogea de Nord. De asemenea, importantă este asigurarea unui sejur pe mai multe destinații turistice și nu doar Delta Dunării, în acest sens, fiind necesară încheierea de parteneriate cu alte Asociații de Management al Destinației din Suceava, Sibiu, Brașov, Constanța și inițierea dialogului cu Ministerul Turismului și Ministerul Afacerilor Interne pentru identificarea și obținerea mult mai facilă a vizelor pentru cetățenii chinezi.
Determinant în dialogul cu partea chineză a fost faptul că există un partener unic de discuții în domeniul turismului prin Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Camera de Comerț Industrie și Agricultură Tulcea pentru domeniul economic, sprijinul Consiliului Județean Tulcea fiind garantul relației de cooperare.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*