Nici nu s-au eliberat drumurile de zăpadă că Județul Tulcea intra iar sub Cod Galben de vânt și ninsori

Județul Tulcea a intrat iar sub cod galben. FOTO ANM

În seara de sâmbătă, 20 ianuarie, peste 60 de utilaje de la Drumurile Naționale și Județene, au intervenit, în intervalul orar 18.00 – 00.00, pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. Intervențiile au fost monitorizate de către prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, care a fost prezent și la Poșta, Frecăței pentru a supraveghea conectarea localității la un generator electric.

În cursul zilei de duminică, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Galben de vânt și ninsori, valabil în perioada 21 ianuarie ora 16.00 – 22 ianuarie ora 22.00, fenomenele vizate fiind precipitații moderate cantitativ mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, intensificări ale vântului

În intervalul menționat precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În jumătatea de sud a țării și în zona montană se vor cumula cantități de apă de 10…15 l/mp și izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30…35 l/mp. Până în dimineața zilei de luni (22 ianuarie), în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crișana, sudul Olteniei, precum și în sudul și estul Munteniei vor fi precipitații mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) și în sud și sud-est vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări în vestul și sudul teritoriului, cu viteze de 45…55 km/h, iar pe crestele montane, 60…70 km/h.

În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de luni spre marți (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

Pentru a se ferii de pericole, autoritățile lansează un apel la cetățenii vizați de aceste probleme meteorologice:

Vă recomandăm ca pe timpul manifestării fenomenelor să vă adăpostiți în locuințe sau alte spații care asigură protecția și evitați deplasările în zone cu arbori, panouri sau stâlpi de electricitate care ar putea fi afectați de vremea rea.

Totodată, în contextul temperaturilor scăzute şi precipitaţiilor specifice sezonului rece, înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
– ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă;
– mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi cofeina si alcoolul;
– fiţi atenți la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi ajutor medical;
– fiţi atenți la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă;
– economisiţi combustibilul pentru încălzit menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere;
– dacă un viscol vă surprinde în maşină, luaţi următoarele măsuri:
– trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam;
– rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze. Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Fiţi atenți; distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
– porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
– mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
– nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
– beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
– aveţi grijă să nu consumaţi bateria. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
– porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
– dacă viscolul a încetat, şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*