La Niculițel puteți vedea „Vechi cărți de cult călătoare în spațiul nord-dobrogean“

Bazilica Paleocreştină de la Niculiţel. FOTO Facebook

La Monumentul Paleocreștin de la Niculițel, are loc în după amiaza zilei de 19 iulie, vernisajul expoziției de carte veche și manuscrise intitulată Vechi cărți de cult călătoare în spațiul nord-dobrogean, realizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Mănăstirea Cocoș și Episcopia Tulcii.

Potrivit organizatorilor, expoziția aduce în fața publicului vizitator câteva mărturii ale artei tipografice românești și străine, anume exemplare de carte veche religioasă din ediții imprimate în secolele XVII-XIX în centre tipografice renumite precum: Mănăstirea Neamț, Iași, Alba Iulia, Sibiu, Snagov, București, Buda, Veneția, Kiev ș.a.

În expoziție se regăsesc atât cărți liturgice cu text de origine biblică – Noul Testament, Sfânta Evanghelie, Psaltirea, cât și cărți de ritual compuse de sfinții părinți pe baza tradiției bisericești – Cazania, Liturghierul, Octoihul, Triodul, Ceaslovul, Acatistierul. Pe lângă vechimea și noblețea acestora, pe lângă frumusețea gravurilor ce le împodobesc, unele exemplare au circulat în spațiu și timp, au avut mai mulți posesori prin cumpărare sau prin donație, ajungând în cele din urmă în Dobrogea de nord. În prezent ele se păstrează în patrimoniul Mănăstirii Cocoș, o oază de liniște încărcată de istorie, și în colecțiile Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Dintre exponate menționăm în mod deosebit: Noul Testament de la Bălgrad [Alba Iulia], 1648, prima traducere parțială a Bibliei în limba română sub patronajul mitropolitului Simion Ștefan; Evanghelia de la Snagov, 1697, tipărită și ilustrată de Antim Ivireanul; Triodion, Râmnic, 1731; Cazaniile lui Ilie Miniat, București, 1742, exemplar cu însemnări și cu o largă circulație; Manuil Manu, Slujba Sfinților mucenici Manuil, Savel și Ismail, Iași, 1836, tradusă în limba română din limba greacă; Mineiul lunii lui Noiembrie, Kiev, 1834; Ioan Damaschin, Octoih, Atena, 1890. De la Mănăstirea Cocoș provin și două manuscrise prezente în expoziție, unul dintre ele fiind copiat la 1900 în mănăstirea Noul Neamț de monahul Iustin Stavilă. Psaltirea a fost adusă în anul 1906 la mănăstirea Cocoș, unde Isihie Stavilă a fost hirotonit preot.

Expoziția rămâne deschisă până la 30 septembrie.

„Numai privind exponatele, vizitatorul poate înțelege valoarea lor individuală și în ce măsură timpul ori calitățile artistice și documentare deosebite au favorizat trecerea acestora printre rarități“, spune Dr. Lăcrămioara Manea – Realizator expoziție

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*