FOTO Marea Neagră a fost serbată pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării

Marea Neagră a fost serbată pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. FOTO ARBBD

Ca în fiecare an, ziua de 31 octombrie – Ziua Internațională a Mării Negre a fost marcată de către Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu partenerii săi, printr-o serie de evenimente.

La această dată, în anul 1996, Comisia pentru Protecția Mării Negre Împotriva Poluării compusă din reprezentanții României, Bulgariei, Georgiei, Federației Ruse, Turciei și Ucrainei (țări care sunt Părți la Convenție) a convenit la implementarea Planului Strategic de Acțiune pentru Reabilitarea și Protecția Mării Negre împotriva Poluării. Documentul a fost conceput în spiritul Declarației Națiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare și a Agendei 21, care conține un set de strategii și măsuri pentru protecția și reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mări ale lumii. Planul reprezintă practic instrumentul prin care țările riverane luptă pentru a proteja Marea Neagră împotriva poluării.
Marea Neagră este una dintre cele mai fascinante şi unice medii marine. Cu toate acestea, din cauza imensului bazin de drenaj şi posibilităților limitate de schimb cu apele oceanelor lumii, este extrem de vulnerabilă la impactul activităților antropice de pe uscat.

În acest an, în care s-au aniversat 21 de ani de la data semnării Planului de acțiune pentru Reabilitarea şi Protecția Mării Negre Împotriva Poluării, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în parteneriat cu Asociaţia “Euro Tulcea” au marcat acest eveniment împreună cu elevi şi cadre didactice de la şcolile din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Sf. Gheorghe, Sulina, Crişan, Chilia Veche.

Astfel, începând cu data de 25 octombrie au avut loc o serie de activități cultural-educative, atât în cadrul centrelor de informare ale ARBDD cât şi la şcolile din rezervaţie, avându-se în vedere şi faptul că elevii din clasele primare au intrat în mini-vacanţă.

În data de 31 octombrie, la Centrul de Vizitare Sulina au luat parte la activitatea de celebrare un număr de 50 de elevi şi cadre didactice de la Liceul Jean Bart Sulina, iar la Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică din Sfântu Gheorghe, 30 de elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială din localitate au celebrat Ziua Mării Negre.

În cadrul programului de activităţi au avut loc prezentări ale evenimentului de mediu şi importanţa respectării prevederilor Convenției pentru Protecția Mării Negre, expoziții de desene având ca temă Marea Neagră. Activitățile au fost interactive, copiii au pus întrebări, au prezentat legende locale despre Marea Neagră, s-au implicat în concursuri, jocuri de perspicacitate, ateliere de lucru în care s-au creat diverse figurine specifice mării, au oferit momente artistice de cântece și poezie. Voluntarii Asociaţiei “EURO TULCEA” au vorbit despre legende precum şi despre misterele încă nedezlegate ale Mării Negre.

La activităţi similare au participat 50 de elevi de la şcolile din localităţile Crişan şi Chilia Veche unde s-au desfăşurat activităţi de marcare a aniversării Zilei Internaţionale a Mării Negre, prin implicarea responsabililor centrelor de informare ale ARBDD din fiecare localitate şi a cadrelor didactice.

Toate aceste activități organizate de Ziua Internaționale a Mării, devenite tradiționale, au avut ca scop sensibilizarea asupra importanţei mediului marin pentru om, tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul poluării asupra ecosistemului costier și creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește viitorul Mării Negre și adoptarea unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă.

Marea Neagră poate fi salvată doar dacă cele şase ţări riverane semnatare ale Planului Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre îşi vor uni eforturile pentru acest scop comun. Astfel, se impune ca autorităţile, organizaţiile neguvernamentale, sectorul economic şi cetăţenii să-şi asume o parte din responsabilitatea faţă de protecţia mediului marin şi costier, prin schimbarea atitudinii şi înţelegerea necesităţii unor acţiuni privind dezvoltarea durabilă a Mării Negre. Milioane de oameni trăiesc în apropiere de Marea Neagră și este important să se găsească soluții comune în scopul de a proteja patrimoniul lor unic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*