Fostul primar al comunei Văcăreni, Tulcea, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
GHERGHIȘAN STERIAN, la data faptelor primar al comunei Văcăreni, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte),
– fals intelectual.

NIȚĂ ION cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

BÂLEA RODICA cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2014, inculpații Niță Ion, Bâlea Rodica și Gherghișan Sterian au depus cu rea credință la autoritățile competente (A.F.I.R. și A.P.I.A.), mai multe documente false (adeverințe, contracte de arendare, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” și a schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

De menționat este faptul că, inculpatul Gherghișan Sterian a depus documentele respective (care vizau suprafețe de teren pe care le exploata chiar el, în calitate de arendaș) pe numele unei alte persoane.

În același context, la data de 25 iulie 2011, inculpatul Gherghișan Sterian, în calitate de primar al comunei Văcăreni, județul Tulcea, a atestat împrejurări neadevărate în cuprinsul unei adeverințe, în sensul că persoana în numele căreia a depus documentele la A.P.I.A. ar fi utilizat o suprafață de teren de 54,2 ha.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin obținere în mod injust de sume în cadrul măsurii „Instalarea tinerilor fermieri”, A.F.I.R. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 311.335,88 lei din care: 101.671,20 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate inculpatului Niță Ion, 105.906 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate inculpatei Bâlea Rodica și 103.758,68 lei, reprezentând contravaloarea finanțării acordate persoanei în numele căreia inculpatul Gherghișan Sterian a depus documentația pentru finanțare.

În vederea recuperării prejudiciului produs prin obținere în mod injust de sume în cadrul schemelor unice de plată, A.P.I.A. a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 601.666,28 lei din care: 175.947,10 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatului Niță Ion în campaniile 2010, 2011, 2013 și 2014, 257.359,66 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordat inculpatei Bâlea Rodica în campaniile 2010, 2011, 2012 și 2013 și 168.359,52 lei reprezentând contravaloarea sprijinului financiar acordate persoanei în numele căreia inculpatul Gherghișan Sterian a depus documentația pentru finanțare, în campaniile 2013 și 2014.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatului Niță Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*