Exercițiu de căutare și salvare pe mare în zona Sulina

Navă ARSVOM în portul Sulina

În perioada 6 – 8 iunie 2018, Autoritatea Navală Română organizează și coordonează desfăşurarea unui Exerciţiu comun de antrenament al forţelor destinate căutării şi salvării vieţii omeneşti aflate în pericol pe mare, în conformitate cu prevederile Planului de cooperare privind intervenţia unitară, în situaţii de urgenţă, pentru căutarea şi salvarea vieţii omeneşti pe mare/2008, actualizat în anul 2013, ţinând cont şi de modificările de ordin legislativ survenite în domeniul situaţiilor de urgenţă, și anume HG nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.

Pentru ca scenariile exerciţiului să fie cât mai apropiate de realitate, ziua de declanşare şi derulare a exerciţiului nu a fost stabilită dinainte şi nici nu a fost comunicată celor implicaţi.

În vederea pregătirii acestui exerciţiu complex, Autoritatea Navală Română a organizat trei Conferinţe de planificare, la care au participat reprezentanţi ai Ministerelor semnatare ale Planului mai sus menţionat, respectiv: Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii de stat şi private şi organizaţii non guvernamentale implicate în astfel de acţiuni. Instituțiile amintite participă cu forţe şi mijloace de intervenţie în situaţii de urgenţă pe mare, în cadrul exerciţiului.

Exerciţiul cuprinde 3 scenarii de căutare şi salvare de vieţi omeneşti pe mare, care se derulează în 3 locaţii diferite pe Marea Neagră, respectiv: travers Sulina la 13 Mm distanţă faţă de ţărm; lângă platformele de foraj OMV Petrom SA – Zona de Productie X Petromar, la cca. 30 Mm distanţă de ţărm; travers zona Pescărie Constanţa la cca 4 Mm faţă de ţărm, precum şi în aria de primire a persoanelor salvate de pe mare.

În conformitate cu Acordul de cooperare privind serviciile de căutare şi salvare pe mare între statele riverane Mării Negre şi cu recomandările făcute de reprezentantul Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) în cadrul ultimei Conferinţe Regionale SAR la Marea Neagră, desfăşurată la Odessa – Ucraina, în perioada 20-21 septembrie 2017, acest exerciţiu va avea şi o componentă de cooperare bilaterală cu Ucraina, care a confirmat participarea cu o unitate de intervenţie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*