Consiliul Județean Tulcea caută soluții pentru schimburi comerciale în domeniul agriculturii între Tulcea și Suzhou

Agricultorii tulceni au discutat despre efectuarea unei vizite de lucru în Suzhou, China, în vederea încheierii unor parteneriate comerciale. FOTO CJ Tulcea

Luni, începând cu ora 11.00, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor mari agenți economici cu activitate în agricultură pentru a discuta despre posibilitatea efectuării unei vizite de lucru în Suzhou, China, în vederea încheierii unor parteneriate comerciale.

Ședința, realizată la inițiativa președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a reunit unii dintre cei mai importanți agenți economici din acest județ. Scopul întâlnirii a fost acela de a prezenta detalii despre interesul părții chineze de a primi vizita unei delegații tulcene formată din agricultori cu activitate în această zonă a țării, oferindu-se, astfel, oportunitatea unor contracte comerciale între partea română și cea chineză.

„Se dorește extinderea relației culturale pe care o avem cu partenerii din Suzhou, China și în domeniul comercial, iar eu sunt de părere că este o oportunitate uriașă pentru Tulcea. Pot să vă spun că cererea de pe piața chineză este foarte mare, iar interesul lor este unul crescut, dat fiind faptul că ei sunt cei care au tot insistat ca această deplasare să devină realitate. Momentan veți purta discuțiile preliminare unei viitoare colaborări, dar sunt convins că se poate discuta și concret, despre încheierea unor contracte“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Oamenii de afaceri tulceni și-au arătat deschiderea față de această posibilitate oferită economiei județului nostru în baza parteneriatului Tulcea – Suzhou și au concluzionat că, în actualul context european, se impune găsirea unei piețe noi de desfacere (pentru export).

„Acum Europa vinde, nu prea mai cumpără. Cifrele ne arată o scăderea semnificativă a exportului românesc pe piața europeană: de la an la an avem exporturi mai mici. Trebuie să căutăm o altă piață, astfel că o astfel de delegație este o adevărată oportunitate“, spune unul dintre agricultorii invitați la această ședință.

Amintim faptul că, în perioada septembrie – octombrie 2017, o delegație a Consiliului Județean Tulcea, condusă de președintele Horia Teodorescu, a efectuat o vizită de lucru în Suzhou, China, acolo unde au fost purtate discuții pentru realizarea acestui parteneriat comercial româno-chinezi.

S-a stabilit, la vremea respectivă, faptul că o agenții economici tulceni din domenii cu activitate în procesarea cerealelor, viticultură sau creșterea animalelor ar putea colabora cu autoritățile din Suzhou, China, pentru a intra pe piața chineză – momentan pentru regiunea Suzhou, cu posibilitatea extinderii și spre ale zone.

Problematica unei astfel de cooperări a mai fost pusă pe masa discuțiilor la Tulcea, tot anul trecut, atunci când o delegație din Suzhou, China, condusă de Chen Xiongwei,vicepreședinte al Conferinței consultative politice din Suzhou a vizitat județul Tulcea. Au fost purtate, atunci, discuții aplicate cu reprezentanți ai unor investitori marcanți în agricultură din județul nostru.

Printre temele de discuții abordate în cadrul ședinței care a avut loc la Tulcea s-au numărat investițiile în agricultură, dar și schimbul de informații privind dezvoltarea acestui domeniu în cele două țări.

Un accent deosebit a fost pus pe tradiția nord dobrogeană în ceea ce privește viticultura: încă de atunci autoritățile agricole din Suzhou au apreciat și și-au arătat interesul pentru vinurile tulcene, iar în acest sens, un parteneriat între reprezentanții Alcovin Măcin, una dintre cele mai importante societăți în domeniu din România și structura specializată cu desfacerea unor astfel de produse ar putea aduce reale beneficii de ambele părți.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*