Braconierii fac prăpăd în Delta Dunării, știucile fiind cele mai afectate

Plasele ilegale găsite în Delta Dunării par că nu se mai termină. FOTO ARBDD

În așteptarea Ordinului Comun de Prohibiție, știucă este doldora de icre, icre care pe piață din țara pot ajunge și la 400 lei kilogramul. Iată un motiv suficient pentru că în această perioada să fie “sezonul știucii” pentru pescuitul comercial.

Din păcate sutele de kilometri de plase ilegale, știucile sub dimensiune și desele cazuri de braconaj piscicol în zone strict protejate demonstrează că în Deltă Dunării sunt mulți cei care nu mai țin cont de noțiunea de pescuit că activitate durabilă. Dacă astăzi echipele de control strâng 40 – 50 de plase monofilament de pe o zonă interzisă la pescuit, mâine alte plase ilegale iau locul celor confiscate. Situația se multiplică în toate zonele Deltei în care știucă migrează pentru reproducere.

Pe data de 2 ianuarie, controlul Corpului Mobil, în colaborare cu Poliția de Frontieră, a surprins în dreptul localității Sarinasuf două persoane ce transportau cu o ambarcațiune (dotată cu motor de 6 CP) 8 setci monofilament (560 metri lungime) și cantitatea de 155 Kg peste (în mare parte caraș). Barcă și motorul au fost confiscate.

În perioadă 4 – 5 ianuarie, Corpul Mobil de Control al ARBDD a afectuat o acțiune în zonă de strictă protecție Vătafu – Lunguleț, unde au fost identificați doi pescari din Sulină având în barcă 42 de kilograme de știucă.

„O altă cantitate de 41 de kilograme de știucă a fost găsită abandonată în zonă, împreună cu o baterie de 150 Amperi. Acțiunile au continuat în această perioadă și doar la un singur control, în data de 9 ianuarie, în zonă Razelm au fost ridicate din apa zeci de setci monofilament ilegale. Trebuie subliniat că setcă este o sculă interzisă în acest perimetru,“ au precizat reprezentanți ARBDD.

Corpul Mobil de Control al ARBDD a aplicat, începând din august 2017 – data la care a fost înființat – și până la 31 decembrie 2017, 42 de sancțiuni , confiscând 157 setci de monofilament 93 de ave, 2 taliene de baltă, 525 carmace de sturion, 2 atelaje cu căi, un autoturism, o ambarcațiune cu motor 40 CP, 1240 kg pește și a întocmit 3 dosare cu începere a urmăririi penale.

Deasemenea Comisariatul de Control Integrat al ARBDD a realizat în perioadă ianuarie – decembrie 2017 un număr de 445 de controale în zone strict protejate, 88 controale în zone tampon și 147 controale în zone de reconstrucție ecologică. Deasemenea au fost realizate 1327 controale în zone de pescuit commercial, 285 având că obiect pescuitul recreativ, 133 controale în zone turistice și 753 controale în zone economice. În domeniul infracțiunilor piscicole au fost confiscate 4754 unelte de pescuit (2925 setci monofilament – 125838 metri linari), 819 setci fir textile (29170 metri liniari), 349 vintire, 15 taliane de baltă și 5121 kilograme peste. Acțiunile de control au fost realizate în colaborare cu IJJ Tulcea, IJJ Constanța, IJP Tulcea, Poliția de Frontieră, Poliția Deltei și Gardă de Mediu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*